Públic i teleespectadors han quedat atònits en un dels darrers programes de l’Ahora Caigo, concurs de cultura general a les tardes d’Antena 3.

Dos joves concursants competien en una de les proves, que consisteix a endevinar un fet en concret (personatge, esdeveniment, etc.) a través de pistes. En aquest cas, la solució era "Guerra Civil".

“Va succeir al segle XX”, deia la primera pista. Difícil d’encertar, atesos els infinits esdeveniments del passat segle, però els nois tampoc no van voler dir-ne algun a l’atzar per si sonava la flauta. Passem a la segona: “conflicte social, polític i bèl·lic”. Segueix el silenci. La tercera ja és molt més singular: “La Pasionaria”, en referència a la històrica comunista basca Dolores Ibárruri. Encara res. La quarta: “Va inspirar el Guernica de Picasso”. Tampoc res, i aquí alguns espectadors es comencen a exaltar, com la veu que se sent de fons al vídeo...

Cinquena: “Va haver-hi un alçament”. No hi ha resposta. La sisena ja no pot ser més explícita: “Va tenir lloc a Espanya”. Primer intent de resposta de la mà d’un dels concursants, encara que millor no hagués dit res: “L’aixecament del 2 de maig”, va deixar anar... I allò va ocórrer el 1808.

La següent pista: “Va donar pas a una dictadura”. No encerten... Molts ja s’estan tirant dels cabells. La vuitena: “Nacionals i republicans”. Tampoc. Molts ja s’han quedat sense cabells. Una més, ja passant a les anècdotes: “va aturar la lliga de futbol”, i els que s'han quedat calbs ara riuen. A l’última, encerten: “Molts es van exiliar”. Bingo.

Després de tot, millor pensar que els nervis van jugar una mala passada a tots dos concursants.