Els Festivals de Cinema tenen dues màximes: premiar pel·lícules que el gran públic no veu, tipus El olor de la papaya verde, i retre homenatge a estrelles en l'etapa final de la seva carrera. El de Sant Sebastià tenia una maledicció cèlebre entre periodistes del gremi: l'actor que s'enduia el premi honorífic Donosti moria al cap de pocs mesos. Un joc macabre que s'atribuïa a l'edat dels guardonats. Al Festival de Sitges enguany s'ha lliurat el Premi Màquina del Temps, un nom malèvol que juga amb la pel·lícula de ciència ficció i l'edat provecta dels guardonats. L'afortunada ha estat Pam Grier, famosa pel gran públic com la protagonista de la tercera pel·lícula de Quentin Tarantino: Jackie Brown. Així lluïa a la portada del film de 1997 i així ha passat per Catalunya als 69 anys:

jackie

pam grier efe

EFE

Els cronistes segueixen ironitzant amb les estrelles en declivi que premien els Festivals. La Vanguardia comença l'entrevista a l'actriu amb un explícit "Pam Grier es grande en todos los sentidos". Poc fi. Recorda que va ser un mite sexual dels films de blaxpoitation (de baix pressupost per públic afroamericà, amb molta acció i violència) i a Sitges ha vingut sense aires d'estrella i molt d'estil.

jackie brown efe

EFE

El Festival de Sitges d'enguany està ple de coses estranyes, des de Tilda Swinton assistint-hi el dia que ha mort el seu pare a Nicolas Cage desfilant per la catifa vermella el dia que es publica una acusació contra ell de violació.

La seva reacció negant haver violat una actriu ha viatjat de Sitges a tot el planeta. Enguany el Festival té una mena de imant estrany, gairebé malèfic. El millor cartell per un Festival Fantàstic i de Ciència Ficció.