Inefable: Que no es pot explicar amb paraules. Aquesta és la definició que ens dóna el diccionari, i és probablement la paraula que més s'apropi a l'experiència viscuda en la nostra visita a Nomm. L'adjectiu pot aplicar-se des del minut 0. Entres en un local al Paral·lel que sembla amagat, ocultat a consciència. Una entrada que té més de local clandestí que no pas del que realment ofereix: una nova, ambiciosa i oculta proposta gastronòmica per a Barcelona difícil d'encasellar però que, sens dubte, no et deixa indiferent.

Comencem pel principi, el germen de tota aquesta voràgine és Peter, amo i gerent del local. Un australià d'arrels asiàtiques que amb prou feines parla espanyol, que al costat de la seva dona ucraïnesa, presumeixen sense embuts de ser i oferir una cosa única. Descobrim una carta que té més d'internacional que de fusió. Una barreja dels coneixements asiàtics de Peter amb les aportacions d'un gran xef incipient, el portuguès Nuno Costar, que donen com a resultat una combinació molt curiosa, desitjable i que, sobretot, augura un gran futur a la seva evolució i perfeccionament. Gent d'aquí i d'allà, en una proposta 100% internacional.

A l'univers de Peter tot és inefable, tot és sui generis. Això fa del local un lloc de contrastos, d'extrems. Entrem i deixem enrere una barra al costat d'una cabina de Dj, no tenim gaire clar si sopar o demanar un plat fort, seguim i accedim a un saló contigu on hi presideix un arbre plantat en el centre. Allà comences a adonar-te que la grandesa de l'indret rau, precisament, en l'aparent incoherència. Ens asseiem i comencem a fixar-nos en allò que ens envolta, tot és estudiadament descurat, com Johnny Depp. Aparentment no han donat importància a la pintura, ni a la decoració. Amb tota aquesta agitació, brilla per si mateixa al fons una cuina oberta perquè el comensal pugui veure com el seu menjar està sent preparat. La cuina treballa amb el ritme, mètode i alçària de qualsevol indret amb estrella.

Comencem a menjar. Ens obren la gana amb un combinat de sashimis més que correcte. Aquí no hi ha misteri, el producte ha de ser fresc i el seu ho és. Però arriba la primera sorpresa. Vivim l'era dels tàrtar, sembla que ningú no pugui dissenyar una carta sense incloure'n un de tonyina, de salmó o el tradicional steak (o tots tres). Això ha contribuït a educar o acostumar el paladar de la majoria. Doncs bé, ens serveixen el de tonyina. Porta a sobre unes patates que ells anomenen big air. Són com uns petits flocs semblants als cereals que li donen un toc cruixent molt original que combina a la perfecció amb el punt just de picant Eureka!

Combinat de sashimis

Tàrtar de tonyina

Però faltava el millor: si el de tonyina era bo, va arribar l'steak. I, una cosa us podem assegurar, paga la pena peregrinar a veure l'amic Peter encara que només sigui per assaborir-lo. Equilibri, textura, sabor, un toc molt agraït picant i unes meravelloses i finíssimes fulles de patata que l'envolten i que es fan servir com a substitutes de les tradicionals torrades. Sens dubte, el plat de la nit!

Steak tàrtar

Abans d'arribar al final, Nuno ens ofereix uns molt correctes "Niguiris de vieira amb garota" sobre una patata morada japonesa, i uns saborosos "Dumplings de cranc" acompanyats per una salsa tradicional thai de cacauet deliciosa i picant. Tot seguit, tornem a tocar el cel. Aquesta vegada parlem de les salses que acompanyen a les "Gambes amb allada" i a la "Cataplana de cloïsses kimchi". Potència amb control, equilibri amb contundència. Atenció a les salses d'ambdós plats, plenes de sabor, frescor, potència i amb el seu subtil i incisiu punt de picant.

Niguiris de vieira amb garota

Dumplings de cranc

Gambes amb allada

Cataplana de cloïsses kimchi

D'allà, Nuno ens torna a apujar a les altures, un "Pop amb una crema de patata i olives negres", espectacular, amb una escuma de la mateixa aigua de la cocció del pop. Mmm! Abans de fixar la mirada a les postres rematem amb un tradicional "Pollastre Piri-piri" que ens deixa amb una sensació semblant a l'anterior. És un plat que, sens dubte, menjaries tots els diumenges de la teva vida sense problemes, encara que no en aquell moment del menú. Qüestió d'ordre, res més.

Pop amb una crema de patata i olives negres

Pollastre Piri-piri

Amb les postres tornem al camí del pop, als plats ambiciosos i sofisticats. Una degustació de xocolates en diferents textures, excel·lent, obre el pas a una reinterpretació d'un clàssic: una "Lemon pie desconstruïda", que cal acabar de perfeccionar.

Degustació de xocolates

'Lemon pie' desconstruïda

En resum, ens enfrontem a un lloc diferent, original, amb una molt bona perspectiva. El Nomm apunta molt bones maneres, proporciona una experiència molt divertida, apropiada per a ments gastronòmiques obertes, adequat per a tot aquell que vulgui descobrir un lloc peculiar. I creu-nos, si no és per nosaltres, gairebé segur que no ho hauries trobat mai. Parlem d'una primícia d'Estrelles Miguelín!

Puntuació
Menjar   Vins
69   57
Servei   Local
61   60
Preu   Estrelles Miguelín
45€  
Per persona: 2 entrants a compartir, 1 de principal, 1 postres a compartir, 1 copa de vi  

On és el Nomm?

Adreça: Av. del Paraŀlel, 130, 08015 Barcelona

Telèfon: 932 80 79 25

Horari: dimarts i dimecres (19h a 1h), dijous a dissabte (19h a 3h), dilluns tancat

Web: http://nommbcn.com/

Vieras, setas y vino de jerez
Estrelles Miguelín Mano Rota: Fórmula JAF Miquel Espinet i Eulogi Bordas
Carpaccio de llom amb escopinyes
Estrelles Miguelín Agust: international gastrobar Miquel Espinet i Eulogi Bordas