Singular proposta la d'aquesta setmana. Com passava sovint fa més de 50 anys, quan els cuiners no eren estrelles tan visibles, un amant de la restauració però no pas cuiner professional, decideix muntar un restaurant cuidant cada detall, fent-ho a la seva imatge i semblança. No sap cuinar, però és estudiós de la cuina, així que munta un equip de cuiners que executen les seves idees. Ells proposen les seves però sempre sota la filosofia de l'amo.

Un amo enamorat de Barcelona, Umberto, veneçolà culte, amb teories culinàries pròpies i autodidactes, que ve del món empresarial i la vida del qual avui s'anomena Malamén, el petit restaurant que us presentem. Un nom que ve d'allò que per a ell la gent s'ha de portar malament ("malamén") i beure i menjar oblidant qualsevol règim, qualsevol limitació. Per si tenies dubtes, nosaltres els Miguelines, ens portem fatal!

Restaurant diminut, 30 comensals, situat al Carrer Blai (paral·lel al Paral·lel), on totes les places són de tamboret, repartides entre la barra i algunes taules altes. Un local art déco, l'amo del qual diu que està inspirat en Barcelona però que als Miguelines ens va semblar més de Nova York. Miralls que recorren tota l'estança, llum de neó a fora i llums minimalistes però daurats... no deixa indiferent, no s'assembla a res que hàgim vist fins ara a Barcelona. La proposta és com l'amo, singular. Per cert, un propietari que, en ser a sala i ser aquesta molt petita, és un ingredient que el client provarà a molts dels plats.

Proposta gastronòmica cuidada, amb pretensions i riscos en els contrastos però no pas en les tècniques, que són bàsiques. Hi ha plats per picar, barats; primers bé de preu i segons més contundents que passen dels 16€. Per començar tastem les suaus "Croquetes de calamars en la seva tinta", que van fer famós al local en una publicació del Time Out. Seguim amb un "Montadito de foie a la paella", amb una base de ceba, tan bo com indigest. Després una tapeta de "Botifarró amb taronja" que, com a amants del botifarró que som, ens va semblar un contrast millorable. En la mateixa línia el "Tàrtar vegà", fet amb remolatxa en diverses textures a tall de trompe-l'oeil, un plat que té gràcia però que han d'afinar.

Croquetes de calamars en la seva tinta

Montadito de foie a la paella

Botifarrons amb taronja

Tàrtar vegà

Interessants "Petxines Variades amb salsa bearnesa", molt ben executades, fàcils de menjar i aptes per a tots els paladars. Més contundent i realment ric i personal, la "Roba vella amb ou escumat", que ve en una cassoleta on s'hi barreja tot, carn i el rovell de l'ou líquid, amb unes patates pochaditas en el fons. Un plat que has de demanar... mira més a baix el vídeo que vam fer, se't farà la boca aigua. També molt bo, el "Garrí en terrina". Aquesta segona part és clarament més interessant que la primera que hem explicat. Un arriscat contrast "Magret d'ànec amb salsa de menta", va ser el tancament als plats salats que recullen el singular enfocament d'Umberto.

Petxines variades amb salsa bearnesa

Roba vella amb ou escumat

Garrí en terrina

Magret d'ànec amb salsa de menta

Les postres, com els segons plats, són curioses, encara que també tenen marge de millora. La proposta és ambiciosa, la visita val la pena per diferent, pel local i per la proposta. És un lloc que estem segurs que va perfeccionant la seva cuina, però que avui ja suposa una molt bona experiència.

Llavors, et portaràs 'Malamén'?

Puntuació
Menjar   Vins
66   65
Servei   Local
65   68
Preu   Estrelles Miguelín
40€  
Per persona: 1 entrant, 1 de principal, unes postres (per a compartir), una copa de vi  

On és el Malamén?

Adreça: Carrer de Blai, 53, 08004 Barcelona

Telèfon: 932 52 77 63

Horari: dimarts a diumenge, de 20h a 00h. Dilluns tancat

Web: http://www.malamen.es/

Llom de tonyina
Estrelles Miguelín Suculent: amb motor Michelin Miquel Espinet i Eulogi Bordas
Tartar de salmó
Estrelles Miguelín Setze: Bo, barat, plaer quotidià Miquel Espinet i Eulogi Bordas