"I si fem una formatgeria a casa?". Aquesta pregunta la va respondre fa uns anys Paula Fonollà, i com a resultat de la seva decisió podem gaudir avui de les creacions de la Formatgeria Reixagó, ubicada a Olost, a la comarca del Lluçanès. Com explica Eugeni Celery, de la Formatgeria Eugene, "aquesta biòloga d'ofici i estudis es va llançar a l'aventura d'una formatgeria a casa", i la seva aposta va ser la "varietat i el tipus de pasta".

El millor formatge blau elaborat a Catalunya

Sorgeix així aquesta deliciosa peça que ens presenta Celery: el Blau de Jutglar. Conegut avui dia com "el millor blau que es fa a Catalunya", i el segon millor de l'Estat espanyol, premiat a la Fira Gourmet de Madrid, l'any 2016. Es tracta d'un formatge blau de pasta tova i de coagulació mixta. La pasta és de color blanc groguenc amb vetes verdoses, amb una escorça rugosa de color verd acaramel·lat i amb taques blanquinoses. La textura és cremosa i de sabor equilibradament intens.

El format és d'1,350 kg unitat (aproximadament) i 14 o 15 cm diàmetre i 8 cm gruix. El tractament de la llet és llet crua de vaca. La composició: proteïna bruta: 22,38%, greix: 29,28%, hidrats de carboni: 1,24%, energia: 358 kcal/100 g. El període de maduració és de 8 setmanes. Per altra banda, el consum preferent: 8 mesos des que surt de la cambra maduració. La presentació comercial consisteix en un formatge embolicat amb paper d’alumini. Finalment, la conservació ha de ser en fred, de 4 a 8 °C. Recomanació de consum: menjar el formatge a temperatura ambient. Treure de la nevera 30 minuts abans de ser consumit.

Blau de Jutglar
El formatge Blau de Jutglar / Foto: Cedida

La Finca Reixagó és propietat de la família Grau des de l'any 1920. És una explotació agrícola i ramadera, amb una superfície de 44 hectàrees, està situada a prop del pantà d'Olost, envoltada de camps i boscos, i lluny de contaminacions i indústries, a la comarca d'Osona, al bonic municipi d'Olost. Els formatges són elaborats amb llet de vaques de la raça frisona, que són totes nascudes a la mateixa explotació mitjançant inseminació artificial, rebent les millors atencions i control. Des de petites, se seleccionen les millors per a la seva criança i posterior munyida. Sembren, recol·lecten i emmagatzemen a la mateixa explotació les ferramentes, per garantir una dieta acurada i controlada, complementa amb nutrients, tot per aconseguir la màxima qualitat de la llet.

El Blau de Jutglar és un formatge artesà de llet crua de vaca, blau de pasta tova i de coagulació mixta, pasta de color verdós i blanc groguenca, amb l'escorça rugosa i de color acaramel·lat, amb taques blanquinoses. Guanyador de la medalla d'or al Concurs de Formatges Artesans del Pirineu a la categoria de formatges blaus, celebrat a la Seu d'Urgell el 2015. És exquisit ben esmicolat sobre amanides, amb nous o en sopes, patates rostides, salses per a verdures i farcits, o amb torrades en taules de formatges. Portat a temperatura ambient, és fantàstic untat sobre una llesca de pa cruixent. Combina perfectament amb un vi dolç de garnatxa blanca del Montsant.