Una cosa que no és senzilla d'explicar als no iniciats en la nova gastronomia és per què un xai correcte, però servit amb ingredients que el realcin i en un format bonic i original pot optar a ser millor que un gran xai posat al forn amb aigua, sal i punt. Compte! No és fàcil d'argumentar. És clau valorar la creativitat. Però, siguem sincers, fora esnobismes: amb un bon lletó i un bon forn, el resultat pot portar-te al cel.

A tall de purgatori gastronòmic d'invents i ingredients world wide, els Miguelines hem visitat aquesta setmana Tomax, un restaurant fundat per castellans que han heretat els seus treballadors. Durant molts anys va ser un local mític de la ciutat (llavors es deia Hermanos Tomás i estava situat al costat de la presó de la Trinitat); era habitual veure a les seves taules –avui també– polítics, constructors, periodistes i tota mena de golafres –entre els quals ens trobem nosaltres també, és clar–. Avui està situat en una zona noble –avinguda Sarrià gairebé tocant Diagonal– entre parets molt més elegants –les antigues estaven decorades amb bitllets de loteria– encara que també amb menys personalitat. Taules amb estovalles i diverses sales privades, un local pensat per als que fugen de les tendències i de l'operació biquini.

El producte és l'important, la cuina una manera d'honrar-lo i la coca de pa que porten en començar un presagi del que ens espera. Benvinguts al món animal, al dels sabors rostits de sempre, sense trampa, cartró ni presentació. No hi ha cap moda que hagi pertorbat els seus plats, això explica la clientela que arrosseguen des de fa anys. Destaquem entre els seus plats el lletó, els botifarrons d'arròs i les rostes. Si t'atreveixes amb els menuts, tenen els millors. Menció especial al "tiramisú" d'aquí: el pastís de l'àvia. Galetes maria mullades en cafè, col·locades amb mim una sobre l'altra, recobertes de nata i xocolata fosa. Et sona a bàsic? Ho és, però qui va dir que el plaer havia de ser complex?

Pa de fogassa

Pa de fogassa

Lletó al forn

Cabrit de llet al forn

Botifarró i rostes

Rostes i botifarró d'arròs

Pastís de l'àvia

Pastís de l'àvia

Tret segur. Qualitat infal·lible. Panxa plena. Colesterol pels núvols. Satisfacció màxima. Si vas a Tomax, no fallarax.

Puntuació
Menjar   Vins
69   69
Servei   Local
70   70
Preu   Estrelles Miguelín
45€   1 estavellis
Per persona: 2/3 entrants a compartir-ne +1/4 de be a compartir + postres +1 copa de vi  

On és el Tomax

Direcció: c/ Loreto, 32, 08029 Barcelona

Telèfon: 933 45 71 48

Horari: Esmorzars de dilluns a dissabte de 10:00 a 12:00. Dilluns i dimarts de 12:00 a 16:00. De dimecres a dissabte de 12:00 a 16:00 i de 20:00 a 23:15. Diumenge tancat.

Web: www.tomaxbcn.com