Una taverna 

El concepte de "taverna" sembla que s'ha posat de moda en l'àmbit de la restauració, tanmateix, segons la Viquipèdia, les tavernes ja existien des de l'any 1.700 a.C. Els romans, que van ser els que van encunyar aquest terme, designaven com a taverna qualsevol local comercial obert al carrer -a això ara en diem botiga-, i cada activitat comercial de les tavernes tenia un nom específic. En l'àmbit que ens agrada als Miguelins, si s'hi servia o es podia comprar menjada i beguda, aquestes tavernes es denominaven thermopolium.

Els historiadors coincideixen que els thermopolis són l'avantpassat dels restaurants actuals, però ull!, aquests no estaven destinats a les classes benestants de l'antiga Roma, sinó més aviat al contrari: s'hi preparava menjar per a aquelles classes que no tenien els recursos per disposar d'una cuina privada.

El restaurant

Aquesta setmana, us volem parlar del Teòric Taverna Gastronòmica, un thermopolio ubicat al carrer Bailén 117 de Barcelona, l'objectiu del qual és oferir menjar saborós i un servei professional a un preu ajustat. Perquè us feu una idea, el plat més econòmic costa 3€ i el més car 12,2€. Increïble pel que ofereixen!

El local, obert des de fa 8 mesos, està liderat pels joves Teo (sala) i Oriol (cuina) i no us penseu que el menjar és molt teòric, el nom d'aquest thermopolio és la combinació dels seus noms "Teo" + "Ori" i ambdós tenen anys de pràctica en cuines de renom com les del (difunt) Comerç24 de Carles Abellán, o del Calima de Dani García.

L'ambient de despreocupació, relaxat i informal, però bulliciós, el converteix en un lloc ideal per anar amb un grup d'amics a compartir diversos platets i unes cerveses o vinets. No és gaire gran, tot just hi caben 30 persones repartides en una petita barra a l'entrada i al llarg de la sala amb 8-10 taules de fusta. La decoració del restaurant combina la fusta clara, maons vistos i unes curioses bótes al llarg dels alts sostres.

La carta que han dissenyat Teo i Oriol és de cuina catalana amb un toc creatiu, no és gaire extensa però es complementa amb algunes recomanacions fora de carta. Treballen amb producte de temporada, de proximitat i cuidant al màxim la relació qualitat-preu. La carta de vins va en aquesta línia, selecció interessant, la gran majoria catalans i amb uns preus que comencen als 13,5€ per ampolla.

El menjar

Teo recomana fer uns 2-3 plats per persona i posar-los al centre de la taula per compartir-los amb la resta de comensals, així que els Miguelins vam haver de fer el gran esforç de provar gairebé tota la carta per recomanar-te aquells que no t'has de perdre. 

Per obrir boca, ens van portar una coca de temporada amb una verdures cuinades al seu punt i amb formatge fos en base de la torrada. Un mos llaminer i saborós. A continuació, provem les croquetes de mar i muntanya, es notava el gust de la gamba i del safrà, però ens van semblar que duïen excessiva beixamel al nostre paladar.

Coca de temporada amb verdures i formatge fos

Croquetes de mar i muntanya

Després ens van portar un fi, elegant i equilibrat sashimi de sorell i per finalitzar els entrants, ens van servir un tomàquet cor de bou amb un gelat de burrata i amb terra d'oliva negra, un plat fresc i ideal per abordar plats més contundents.

Sashimi de sorell

Tomàquet cor de bou amb un gelat de burrata

Comencem els principals amb un bacallà gratinat amb all negre, un plat, una altra vegada, elegant i fi, amb la peça de peix cuinada a la perfecció. El pop amb papada que posteriorment tastem també era excepcional i ens va encantar el contrast de sabors i textures d'aquest mar i muntanya. Un plat que tampoc no sol fallar és el melós de vedella, peça per sí mateixa ja sucosa i en aquesta ocasió el contrast dolç-àcid del préssec li va genial.

Bacallà gratinat amb all negre

Melós de vedella

En l'àmbit dolç, Oriol i Teo ens van seduir amb un ben executat pa amb oli i xocolata i amb un coulant d'ametlles i gelat de canyella i llimona que va volar de la taula abans que poguéssim fer-ne una fotografia.

Pa amb oli i xocolata

En definitiva, el Teòric Taverna Gastronòmica és un projecte jove, amb molta il·lusió i amb unes ganes immenses d'oferir una cuina catalana amb cert grau de sofisticació i a preus populars. Nosaltres ens hem divertit i t'animem a reservar una taula per gaudir com nosaltres.

Puntuació
Menjar   Vins
69   67
Servei   Local
67   66
Preu   Estrelles Miguelín
25€   1 estavellis
Per persona: 25€/pax: 2-3 plats +1 postres +1 copa de vi  

On és el Teòric Taverna Gastronòmica?

Adreça: Carrer de Bailèn, 117, 08009 Barcelona

Telèfon: 930 00 25 52

Horari: dimarts a dissabte (13:30 a 15:30 i 20:30 a 23:00), diumenge i dilluns tancat.

Web: http://teoric.cat/

Fideos udon con cerdo ibérico
Estrelles Miguelín Casa Xica: Un viatge amb passió Miquel Espinet, Eulogi Bordas i Alex Ruiz
Cebiche de corvina
Estrelles Miguelín TiaSanta: Passió i gastronomia orgànica Miquel Espinet, Eulogi Bordas i Alex Ruiz