Fins ara, el nivell de sofisticació de cada cuina ha anat estretament lligat al fet econòmic de cada país. Però l'era global que ens està tocant viure ha invertit aquesta tendència. Els cuiners de països amb una cultura gastronòmica –a priori- menys desenvolupada tenen l'oportunitat de formar-se als millors restaurants del món i això els proporciona les eines necessàries per perfeccionar i evolucionar les seves cuines d'origen per situar-les al mapa.

La cuina índia com a concepte, és una trampa en si mateixa. Com passa amb la cuina xinesa, en un país al qual viuen més persones que entre Europa i els EUA junts, hi ha moltes variants en funció dels costums i productes de cada regió. És una mera qüestió estadística: si a la península ibèrica, amb molt menor mida, tenim una diversitat tan gran segons la zona geogràfica en la qual ens trobem... Què no passarà allà! De tota manera, la cuina índia històricament ha patit el mal endèmic de gran part de la cuina asiàtica en aproximar-se a occident. El fet que la major part de la immigració dels esmentats països s'ha reciclat en l'hostaleria ha fomentat l'obertura sistemàtica de locals previsibles, culinàriament fluixos, on moltes vegades el menjar no ha estat l'autèntic protagonista prioritzant l'espectacle visual al gustatiu.

Però la globalització té coses bones, i per a mostra, un botó: Iván Surinder, el xef del Tandoor, l'indi que et presentem avui, és fill de pares indis establerts a Catalunya però educat aquí des de la seva infantesa– parla català millor que els que els aquí signen- i posseeix una formació fantàstica, a l'altura de molts cuiners que us hem presentat en aquesta secció les últimes setmanes.

Iván està en ple procés evolutiu de la cuina índia que ha après del seu pare, primer xef indi d'Espanya. El seu repte és donar-li als seus plats un toc personal, distintiu i actualitzat, on pugui aportar a la seva cuina ingredients locals però sense perdre el nord. No vol perdre les seves arrels, ni rebre una mala crítica dels seus paisans ni dels experts en cuina índia. El resultat és una divertida i molt més despreocupada manera de degustar un univers d'espècies i receptes.

El local, situat a l'Esquerra de l'Eixample, és gran – caben fins a 100 persones – però reparteix els comensals en espais separats. Així que, malgrat la gran mida, no tens la sensació d'estar en el típic local/nau industrial asiàtic. Aquí ets un COMENSAL, no un nombre més.

Decoració jovial i atrevida, amb colors boliwudienses i taules senzilles, cobertes amb estovalles individuals de paper, molt acolorits també. I Ull! la fórmula els funciona bé perquè solen omplir. Una cosa que també té a veure amb les recents aparicions televisives recents del xef.

L'aperitiu

En asseure'ns a la taula ens van servir una espècie de fina, i súper cruixent, torrada de sèsam acompanyada d'algunes salses i comencem el festival indi amb alguns entrants, dels quals destaquem el "Sheek Kebab", un rotllet de carn de be embolicat en un full d'enciam, lleugerament fumat i refrescant gràcies a l'enciam. També ens va agradar molt el "Tandoori Chicken", dues cuixes de pollastre marinades amb iogurt, gingebre i pebre vermell vermell, peça molt saborosa i ideal per menjar amb els dits.

Sheek Kebab

Tandoori Chicken

Posteriorment degustem 4 tipus de curri, de pollastre, de be, de gambes i vegetal. Tots ells gens picants - Iván prepara el picant al gust de cada comensal -, però amb sabors contundents, especiados i exòtics que et transporten a l'Índia. De tots ells, als Miguelines no ens importaria repetir el de pollastre ("Butter Chicken Curry") i el de be ("Kemma Mutter Curry"), ambdós els recomanem degustar amb un bol d'arròs basmati i pa naan d'all.

Butter Chicken Curry

Tandoor, de preu mitjà molt assequible, és una bona manera d'aproximar-se a la cuina índia i també una bona manera de rememorar-la per la fidelitat i respecte a les seves arrels. Però és, per damunt de tot, una gran oportunitat de conèixer un xef d'allà i d'aquí, que sens dubte farà molt parlar. Ara a Tandoor, però els Miguelines apostem perquè aviat evolucionarà amb la seva cuina. Probablement sota el projecte d'un segon restaurant s'atrevirà a allunyar-se de la tradició provant de no perdre els seus orígens i ens sorprendrà amb curris impossibles d'imaginar, presentacions de foto i adaptacions inspirades en la nostra cuina.

Samosa de xocolata

Ara per ara, pots anar al Tandoor i gaudir de l'espectacle boliwudiense de la seva cuina, a un preu rècord. Reserva abans d'anar-hi!

 

Puntuació
Menjar   Vins
68   53
Servei   Local
67   65
Preu   Estrelles Miguelín
25€   1 estavellis
Per persona: 2 entrants a compartir +1 curri +1 copa de vi  
On és el Tandoor?

Adreça: Carrer d'Aragó, 8, 08015 Barcelona

Telèfon: 934 25 32 06

Horari: De dimarts a diumenge de 13:00 a 16:00 i de 20:30 a 00:00

Web: http://www.restaurantetandoor.com/