El formatger Eugene Celery torna una setmana més per presentar-nos en aquesta ocasió el prestigiós formatge malagueny Pinsapo, "un dels formatges més identificatius del Sud", segons apunta Celery. Tot un luxe gastronòmic que l'any 2011 va ser considerat entre els 50 millors formatges de cabra del món, al World Cheese Awards celebrat a Birmingham. 

El formatger català en tasta i detalla amb profunditat tots els matisos del gust. "Acompanyat amb un raig d'oli i una mica de pebre vermell sents com et trasllades al sud, d'on és emblemàtic aquest producte tan deliciós", apunta.

El Pinsapo: un formatge de màxima qualitat

El Pinsapo – Sierra de las Nieves representa actualment la marca estrella d'Agasur S.C.A., el prestigi del qual queda reflectit en el reconeixement del públic al llarg de molts anys. Avalat per una matèria primera de màxima qualitat, llet pura de cabra autòctona de Màlaga, i per una cura extrema en la seva elaboració d'acord amb la tradició artesanal, El Pinsapo – Sierra de las Nieves compleix les màximes garanties per al consumidor.

A Agasur S.C.A. s'aposta, així, per un ferm compromís amb la protecció de la salut a través d'un procés productiu sotmès als més estrictes controls de qualitat i, alhora, per la sostenibilitat i el futur de la ramaderia responent així a les exigències més grans i reptes del mercat.

El pinsapo és un arbre de fins a 30 m d'alçada, de port elegant i piramidal, que en alguns exemplars vells es torna recargolat o dividit en diversos braços. Es caracteritza per una escorça fina, de color gris clar, i amb esquerdes fosques de poca profunditat als exemplars madurs. Les branques del pinsapo es disposen en verticils que decreixen en longitud a mesura que s'acosten a l'àpex. L'hàbitat natural d'aquesta espècie es localitza a Andalusia, al sud de la península Ibèrica, concretament entre Màlaga i Cadis. D'aquí prové l'origen del nom del formatge de cabra més important d'Andalusia.

De les cooperatives més importants de l'Estat

Agasur S.C.A. neix el 1982 com a Societat Agrària de Transformació amb el nom d'Agroramadera del Sud per convertir-se uns anys després, el 2001, en una Societat Cooperativa Andalusa conformada per ramaders de l'espècie caprina, productors tradicionals de llet de cabra. Agasur S.C.A. és una cooperativa consolidada al sector lacti com una de les firmes productores de derivats lactis caprins més important del país.

Compta amb 150 membres que recullen diàriament més de 50.000 litres de llet de cabra, fonamentalment malaguenya, amb la qual des del 2007 es produeixen formatges de cabra sota un estricte control de qualitat a totes les fases de producció. El resultat és una excel·lent i àmplia gamma de formatges de cabra que es comercialitzen sota la marca El Pinsapo – Sierra de las Nieves reconeguts tant pel públic com per premis en certàmens nacionals i internacionals.