Si tens fills, nebots o familiars amb edat d’anar al col·legi, segurament coneguis el Fidget Spinner, la joguina de moda més popular del moment.

En una època en què l’entreteniment està enfocat al món digital i tecnològic, arriba aquest senzill artefacte de plàstic (o metall), que consta d’un suport central i dues o més aspes que giren al seu voltant.

Quina n'és la gràcia? Fer-lo girar el més ràpid possible i aguantar-lo amb el dit, nas o front tant temps com es pugui. Simple, oi? Aquest fenomen s’ha popularitzat tant que fins i tot hi ha tutorials i pàgines web en què ensenyen trucs específics.

Controvèrsia a les aules

Com que és fàcil de transportar, el Fidget Spinner s'ha convertit en el rei de l’hora del pati. El problema és que també ho és ara de les aules. Fet que incomoda els professors, que veuen com els alumnes no paren atenció i es desconcentren amb la joguina.

La distracció que generen és tan elevada que fins i tot alguns col·legis de Nova York s'han plantejat de prohibir-lo.

Quin n'és el propòsit?

Se'n parla molt de les propietats d’aquesta joguina per ajudar nens amb autisme, ansietat o TDA-H. Fins i tot a les descripcions de les caixes hi surt escrit.

Més enllà de ser una estratègia de venda, no hi ha cap certesa científica que això sigui així. La seva creadora explica que la joguina va ser creada per mantenir els nens allunyats dels problemes, no tant com una ajuda per la salut mental.

Una moda passatgera?

Podria ser-ho. Recentment hem tingut l’experiència de l’aplicació Pokémon Go, que ha vist com la seva popularitat ha anat minvant amb el pas dels mesos. També tenim els exemples dels tazos, les baldufes o fins i tot les bales.

canicas pixabay

Pixabay

Sigui com sigui, a dia d’avui són tot un fenomen entre els més joves. El seu preu estàndard està al voltant dels dos euros, tot i que els més sofisticats poden arribar fins als 4.000.

La seva demanda a Amazon s’ha disparat gairebé un 160% i les cerques a Google van creixent a ritme vertiginós.