L'inspector Albert Oliva (Tarragona, 1960), cap de l'Àrea Tècnica de Proximitat i Atenció a la Ciutadania dels Mossos d’Esquadra, alerta que s'han disparat més d'un 20% les estafes a Catalunya. Ens explica quines són les que més preocupen als Mossos i ens dona consells per evitar-les! No us perdeu aquesta entrevista que detalla algunes de les estafes més sonades dels últims mesos.

Quines són les estafes que més els preocupen ara mateix?
Els falsos revisors de llum, aigua i gas, persones que amb aquesta excusa aconsegueixen entrar al lloc on es vulnera més la intimitat de la persona. No totes les estafes són d’aquest tipus, però sí que creen molta preocupació especialment al col.lectiu que les rep, principalment persones més grans de 65 anys.

Es disparen més d'un 20% les estafes a Catalunya

Cada cop n’hi ha més, d’estafes a Catalunya?
L'any passat es van disparar més d'un 20% respecte al 2015. Hi va haver un augment d'uns 1.000 fets més. Això vol dir que hem d’estar atents. No tant per la xifra estadística freda, sinó per la situació d’inseguretat, d’angoixa o de vulnerabilitat que provoca a la persona que la rep, sobretot gent gran.

Quantes denúncies per estafa s'han presentat a Catalunya durant el 2016?
Als nostres sistemes informàtics, tenim uns 4.700 fets denunciats. L'any anterior, van ser uns 3.700.

Aquest 2017, es manté la tendència a l'alça

Es manté aquesta tendència a l’alça durant el que portem de 2017?
Sí, la tendència es manté. Això no vol dir que, quan acabem l’any i fem tota la valoració, hi hagi hagut el mateix augment. De moment, es manté aquesta tendència i això fa que, des del punt de vista preventiu, els Mossos d'Esquadra activem totes aquelles accions que tenim previstes i, fins i tot, les reforcem. Ho fem internament, des del mateix cos dels Mossos, però també en col·laboració amb altres actors externs que ens ajuden a difondre aquests consells de seguretat.

La gent gran és el col·lectiu que pateix més estafes

A què atribueix aquest augment?
Es pot atribuir a diferents factors. La picaresca sempre hi és però també s'ha de tenir en compte que a Catalunya, ara mateix, hi ha 1.379.000 persones que tenen 65 anys o més, un 11% més que fa 6 anys. Afortunadament, l'esperança de vida és més llarga. Això, però, incrementa els casos de risc d'aïllament social i fa que les persones que es dediquen a fer estafes tinguin més possibles víctimes. A tot això, quan demanem a les víctimes si reconeixerien l'individu que ha fet l'estafa, moltes vegades ens diuen que no recorden com era. I una cosa més: els estafadors saben el tipus de pena que hi ha i el tipus de resolució judicial. Tot plegat és un còctel que va sumant negativament.

Desarticulades dues bandes acusades d'estafar 340 avis a tot l'Estat

Aquest mes d’abril, els Mossos han detingut sis persones de dues bandes acusades d’estafar 340 avis a tot l’Estat fent-se passar per revisors de gas. Majoritàriament, les víctimes són avis sense recursos, alguns amb Alzheimer, amb una mitjana d'edat de 85 anys. Com actuaven els estafadors en aquest cas?
Buscaven finques amb persones grans perquè és un col·lectiu vulnerable per diferents aspectes: per la dificultat d'una capacitat de reacció, per l'excés de confiança quan els ofereixen algun producte o a l'hora d'interlocutar amb alguna persona i perquè, moltes vegades, són persones que viuen soles.

Com s'ho fan per localitzar persones d'aquest perfil?
Observant la finca o amb una guia de telèfons a través d'una aplicació informàtica. Busquen noms que no són habituals en persones joves i, a partir d'aquí, ja saben que segurament es tracta de gent gran. De vegades, també truquen anticipadament per fer veure que la revisió del gas és seriosa. Els últims estafadors que hem detingut es feien passar per treballadors d'una empresa de revisió de gas de la Generalitat.

Una empresa que ni tan sols existeix...
Efectivament, aquesta empresa no existeix. El sistema d’actuar d’aquests individus va evolucionant. Ara molts ja truquen perquè saben que els clients han de rebre una comunicació anticipada abans de fer la revisió.

Un dels avis estafats no vol denunciar perquè li fa por que la seva família el porti a una residència

Un altre problema és que, sovint, la gent gran que ha patit una estafa no vol denunciar per por o per vergonya...
I tant! Aquí tenim un altre problema. És molt important comunicar qualsevol informació que tinguem a la policia. Encara que no t'hagin estafat a tu, si detectes que ha passat a algun familiar o veí, ho has de comunicar igualment als Mossos. A partir d'aquí, podem reunir informacions recollides a les diferents comissaries que ens poden portar a obrir una investigació i a enxampar la persona o el grup de persones que es dediquen a estafar. També és molt important el suport de la família a les víctimes. No pot ser que a la persona que pateix una estafa li faci por la reacció de la seva família.

Justament, una de les víctimes d’aquestes bandes d’estafadors explica que no va voler denunciar per por a la reacció de la seva família...
Exacte! Com que la seva família ja l'havia advertit del risc d'estafes i, tot i això, ha acabat sent víctima d'una d'elles, tenia por que el portessin a una residència. Per això és molt important que les famílies donin suport als avis i els acompanyin a presentar la denúncia explicant totes les característiques del fet delictiu. Això ajuda molt a la investigació, ens ajudarà a actuar i evitarà que altres persones siguin estafades pels mateixos individus. Un cop presentada la denúncia, els familiars poden intentar mentalitzar els avis perquè no tornin a obrir la porta. Això, però, és important que ho facin en un entorn més tranquil i sense un to amenaçador. És importantíssim que les víctimes tinguin el suport total dels seus familiars.

La denúncia presentada per un avi de 94 anys permet detenir els estafadors

En total, les dues bandes detingudes a l'abril haurien estafat gairebé 90.000 euros a 340 víctimes, és a dir uns 250 euros per cada falsa revisió de gas...
Sí i d'aquest total n'hem recuperat uns 43.000 euros. Per cert, la investigació que ha permès les detencions va començar gràcies a una persona que té 94 anys i que no té cap recel a comunicar-ho a la seva família i a anar als Mossos a presentar la denúncia. A partir d’aquesta informació, vam iniciar la investigació que ha durat 10 mesos i que ens ha portat a fer les detencions. La nostra obligació és portar davant l’autoritat judicial els màxims elements objectius, perquè després el jutge pugui aplicar, si vol i ho considera, la màxima pena possible.

A vegades esperem respostes judicials més contundents

Però un cop detinguts, què passa amb la majoria d’aquests estafadors? També entren per una porta i surten per l’altra? Són prou altes les penes?
La policia treballa amb la llei que tenim i el Codi Penal és el que tenim. La pena va des dels sis mesos fins als sis anys com a màxim. Els pot caure algun any més si hi ha uns agreujants molt específics. En qualsevol cas, és la llei que tenim. A vegades potser esperem una resposta una mica més contundent, però no podem entrar-hi més, aquí. Tot i això, dues de les persones detingudes aquest abril han anat a presó preventiva i, per tant, ha estat un èxit.

Quin és el perfil més habitual dels estafadors?
No tenim perfil i no ens agrada parlar-ne, perquè són molt variables tant en edats com en nacionalitats o mètodes que segueixen. Si parléssim d'un perfil concret, les persones grans només tindrien present aquest estil. De fet, hi ha estafadors de nacionalitat espanyola, també hi ha immigrants, persones de mitjana edat, però també hi ha estafadors que ja tenen una edat avançada. Més que parlar d'estils, prefereixo destacar mesures de precaució o de prevenció que són les que hauria d'interioritzar la població, independentment del sistema d'operar que segueixi cada estafador.

T'enganyen quan et diuen que et tallaran la llum, el gas o l'aigua

Anem-hi! Quins consells pot donar, a banda de no obrir la porta a cap desconegut per evitar les estafes?
Aquest és el consell número 1. Si no obrim la porta segur que no ens estafaran, però no ens acaben de fer cas. Dos consells importants: no donar una resposta immediata a la persona que ens ve a casa. T'enganyen quan et diuen que et tallaran la llum, el gas o l'aigua o que tens un problema de seguretat. És fals! No existeix aquesta immediatesa a l'hora de fer les revisions legals, ja que t'ho comuniquen per escrit amb 45 dies d'antelació. Si obriu la porta (perquè no feu cas del consell número 1), torneu-la a tancar i quedeu-vos tranquils perquè ningú us tallarà el gas, ni us passarà absolutament res.

Què més?
També és molt important consultar el que us hagin dit amb la persona que tinguem de referència, que pot ser algú de la família o el veí de la porta del costat. Si comproveu que és tot correcte i legal, feu la revisió. Si detecteu que es tracta d'una estafa, és molt important informar el més aviat possible a la policia.

Els Mossos heu repartit més de 42.000 díptics amb tot tipus de consells...
Sí, i per la sensibilitat que tenim i per l'estratègia de policia de proximitat dels Mossos cap als col·lectius especialment vulnerables, hem unificat esforços amb actors diferents. Aquest díptic, per exemple, està fet conjuntament amb l'Associació d'Instal·ladors de Catalunya, que també són els encarregats de repartir-los en les seves visites als domicilis. Això ens permet arribar a més gent que si només ho féssim des del cos dels Mossos d'Esquadra. El díptic acaba dient que si dubten truquin al 012 i si desconfien, al 112. També som l'única policia que treballa amb les empreses de teleassistència. S'han format els treballadors d'aquestes empreses que estan constantment en contacte amb els seus abonats, justament persones grans. Així els poden fer arribar tot tipus de consells.

Estafen més de 50.000 euros a una dona discapacitada de Manresa

El mes passat, els Mossos, juntament amb la Policia Local de Manresa, van detenir quatre homes i una dona d'entre 31 i 41 anys, com a presumptes autors d'un delicte d'estafa de més de 50.000 euros a una dona que viu sola a la capital del Bages amb un 65% de discapacitat!
Aquesta encara és una notícia més lamentable perquè no parlem només de l'edat, sinó que s'hi afegeix una qüestió física i psíquica amb un alt grau de discapacitat. Aquesta operació va començar arran de la denúncia presentada per aquesta persona a la Policia Local de Manresa. Llàstima que ho va fer una mica tard, però igualment li agraïm moltíssim que ho acabés fent. Quan ho va dir, ja li havien venut molts productes i, en aquell moment, li volien instal·lar un sistema d'alarma a un preu desorbitat.

De fet, feia quinze dies que havia pagat 7.600 euros en efectiu per la instal·lació d'una alarma i acabava de rebre una altra trucada demanant-li 7.600 euros més!
Exacte, i aquesta no va ser l'única estafa que va patir. Els últims dos anys, la mateixa empresa li havia cobrat 49.000 euros per la compra i instal·lació de 14 aparells al seu domicili, com un descalcificador, un matalàs, un centre per planxar... Estem parlant de xifres molt elevades i d'un col·lectiu molt vulnerable. Sort que, finalment, aquesta persona va avisar la policia. Llàstima que no digués res abans, ni que fos al veí del costat. No vull dir que ho fes el primer o segon cop que li van vendre aparells, però sí la tercera o quarta vegada que la van visitar.

Una cuidadora estafa gairebé 100.000 euros a la senyora que cuidava, malalta d'Alzheimer

També aquest mes d’abril els Mossos han detingut a Barcelona una dona acusada d’estafar més de 98.000 euros a la senyora que cuidava...
Una altra notícia impactant. La víctima té 81 anys i està malalta d'Alzheimer. En aquest cas, tenim diferents factors que m'agradaria comentar: quan els familiars posen un cuidador a casa, la seva feina no s'acaba contractant el cuidador. Per molta confiança que li tinguin, li han de fer un seguiment. És evident que hi ha molts cuidadors que són excel·lents professionals i que no cometran mai cap estafa, però no s'ha d'oblidar mai que hem posat una persona a casa que és aliena a l'entorn familiar.

Com pot ser que ningú se n'adonés?
Realment sorprèn. Aquest cas va començar quan la cuidadora retirava petites quantitats de diners. Ara bé, quan ja parlem d'uns quants milers d'euros retirats, a algú li hauria de sobtar i quan dic algú, em refereixo també a l'entitat bancària que deu ser la de tota la vida del barri. Els hauria hagut de cridar l'atenció. A tot això, no hi ha cap necessitat que un cuidador tingui accés directe a la llibreta i als estalvis familiars. Nosaltres fem la nostra feina, però hi ha molts esglaons pel mig que podrien ajudar a detectar les estafes.

Reviseu els moviments de la vostra targeta bancària

Més casos... detingut un fruiter de l’Hospitalet de Llobregat per estafar 23.000 euros a un client...
En aquest cas, li feia càrrecs extra a la targeta bancària amb la qual li comprava la fruita. Compte amb les targetes també! El Codi Penal classifica el delicte d’estafa en tres grans blocs i especifica explícitament les estafes com ara la utilització fraudulenta de la targeta i les informàtiques. Aneu amb molt de compte i reviseu permanentment els moviments de la vostra targeta bancària.

A banda de les estafes també alerteu contra la política comercial agressiva...
Aquí també s'aconsella no dir que sí al minut zero! Us intentaran pressionar perquè faciliteu dades i signeu de seguida. No ho feu! Digueu-los que tornin al cap d'una setmana i, mentrestant, contrasteu el que us hagin dit, amb persones de la vostra confiança.

Compte amb els falsos medicaments! Consulteu sempre amb el vostre metge de capçalera

També trobem els casos de falsos medicaments per curar malalties com ara el càncer...
Medicament és medicina i medicina és metge. El medicament que ens hem de prendre l'ha de receptar el metge o la infermera que coneixem. Es parla molt d'estafes només a nivell econòmic, però algun dia també ens podem trobar que aquell medicament tan miraculós que ens han ofert ens perjudiqui greument la salut. Qui ens ha d'aconsellar sempre sobre qualsevol alternativa que ens ofereixin és el nostre metge de capçalera. No tenim cap necessitat de comprar aquests productes de manera immediata. Si el vostre metge us diu que us pot anar bé, endavant.

Dos professors universitaris acusats d'estafar 600.000 euros amb un fals medicament contra el càncer

A les Balears, aquest mes d'abril, han estat detinguts dos professors de la Universitat de les Illes, acusats d’estafar 600.000 euros amb un fals medicament contra el càncer. Una de les víctimes va arribar a pagar 25.600 euros per intentar curar la seva filla amb aquest fals medicament. Horrible, això!
És trist, lamentable i encara pitjor perquè estaríem parlant de professors universitaris; per tant gent preparada i conscient!

El cas Nadia farà baixar les donacions a persones que realment ho necessiten

També trobem xantatges emocionals com va passar amb el cas Nadia d’Organyà, a l’Alt Urgell...
Ha estat un xantatge emocional perquè s'aprofiten que la gent acostuma a ser solidària. Segurament, a partir d'aquest cas, les estadístiques de donacions demostraran que, com a mínim, durant un temps les donacions hauran baixat. Aquest cas segur que perjudica altres persones que demanen ajuda perquè realment la necessiten.

Vigileu més de prop les donacions arran del cas Nadia?
No! Vigilaríem més de prop si tinguéssim coneixement d'algun possible nou cas. Aquest, però, el vam conèixer pels mitjans de comunicació, no per cap denúncia ni per coneixement policial. No hi ha un seguiment concret ni explícit sobre aquests tipus de casos.