Carles Schnabel (Barcelona, 1959) vicepresident de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell i coordinador del grup d'ocultacions d'estrelles per asteroides, ens garanteix que l'asteroide de 650 metres que el proper dimecres passarà a prop de la Terra, no suposa cap perill. Ara bé, atenció perquè no descarta que, a llarg termini, asteroides de grans dimensions acabin xocant amb la Terra.

Ens hem de preocupar per l'asteroide que se'ns aproparà aquesta setmana?
Nooo! Passarà a 1,8 milions de quilòmetres de la Terra. Això és unes quatre vegades i mitja la distància que hi ha entre la Terra i la Lluna. Aquest viatja a una velocitat superior als 30 km/segon, és a dir a més de 100.000 km/hora.

Si caigués al Barcelonès, esborraria tota la comarca del mapa

No hi ha cap possibilitat que s'acabi desviant de la trajectòria prevista i que, per tant, pugui xocar amb la Terra?
Nooo! Els asteroides són pedres de petit o de gran tamany. N’hi ha que tenen quilòmetres de diàmetre però, a curt termini, podem estar totalment tranquils.

Asteroides com el d’aquesta setmana impacten amb la Terra cada 1.000 anys

El que se’ns aproparà aquesta setmana és l’asteroide 2014 JO25, una roca espacial de 650 metres. Què passaria si un asteroide d'aquesta mida xoqués amb la Terra?
Podria fer molt mal. Si caigués sobre una ciutat com Barcelona la podria esborrar totalment. De fet, podria esborrar del mapa tota la comarca del Barcelonès. No és tant per la mida sinó per l’impacte, que seria molt gran, i per l'ona expansiva, que seria enorme. De mitjana, que un asteroide com aquest xoqui amb la Terra, passa un cop cada mil anys.  

I quants anys fa que un asteroide com aquest no xoca amb la Terra?
Fa més de 1.000 anys.

Podem estar tranquils, com a mínim, durant 50 o 100 anys!

Ui! Per tant, segons l’estadística, ja tocaria... Quina por!
No, home! Pensa que, durant la història de la humanitat, han impactat uns quants asteroides però, moltes vegades, no ens n’hem assabentat perquè han caigut al mar o en zones molt remotes. Actualment, la Terra està molt més habitada però anys enrere, no. En aquests moments, dels 15.000 asteroides que passen a prop de la Terra, no n’hi ha cap que tingui una trajectòria perillosa. Aquesta tranquil·litat la podem tenir durant, almenys, 50 o 100 anys. En total, coneixem un milió d’asteroides que giren al voltant del sol entre les òrbites de Mart i Júpiter.

2017BQ6

L'asteroide 2017BQ6, que va passar el 6 de febrer prop de la Terra

Hi ha mitja dotzena d’asteroides que, a final d’aquest segle, poden amenaçar la Terra

Sabem què pot passar d’aquí a 50 o 100 anys?
No. Hi ha alguns asteroides que s’han d’anar controlant perquè hi ha un cert risc que els propers segles acabin sent perillosos. S’han d’anar vigilant perquè d’aquests 15.000 que passen a prop nostre, n’hi ha mitja dotzena que passen més a prop de la Terra. Aquests s’han de controlar perquè d’aquí a 90 o 100 anys poden acabar tenint una trajectòria perillosa i es poden convertir en una amenaça. De fet, els asteroides poden amenaçar la Terra en qualsevol moment.

No es pot concretar més quan poden arribar a impactar amb la Terra?
No, perquè aquests cossos estan molt pertorbats pels planetes grans. Se n’ha d’anar fent el seguiment perquè, a l’hora de fer previsions a més llarg termini, tenim molta incertesa. Per d’aquí a 50 anys, aquests asteroides tenen molta incertesa en la seva trajectòria. Per això fer càlculs a més de 50 o 100 anys vista és molt incert.

Per tant, no podem descartar que d’aquí a 50 o 100 anys algun d’aquests asteroides ens acabi complicant la vida
Exacte! Ara mateix no n’hi ha cap que suposi una amenaça per a la Terra però en un futur algun d’aquests ho pot acabar sent. El més probable és que quan es refinin els càlculs es deixin de considerar perillosos.

Aquest any, altres asteroides s’aproparan a la Terra

A banda de l’asteroide que se’ns apropa aquest dimecres, n’hi ha altres que s’hagin d’apropar a la Terra durant aquest any?
Sí, el 12 d’octubre en passarà un d’entre 10 i 20 metres a menys de la distància de la Lluna, a uns 260.000 quilòmetres. El 10 de desembre, se n’aproparà un altre de més gran, de 5 quilòmetres de diàmetre. Aquest si impactés seria terrible, seria un autèntic perill per a tot el món, però per sort passarà a 10 milions de quilòmetres de la Terra. Un altre pas interessant el tindrem just la Nit de Nadal, el 24 de desembre. En aquest cas, serà una roca de tres metres de diàmetre que passarà a 776.000 quilòmetres.

CarlesSchnabel1

Aquest és molt petit! Encara que impactés, segurament no passaria gran cosa...
Si arribés a entrar a l’atmosfera només veuríem un estel fugaç molt bonic i prou. No passaria absolutament res.

De fet, els petits, quan entren en contacte amb l’atmosfera, es dissolen...
Sí. No tots, perquè també depèn del material. N’hi ha que són d’un material molt lleuger com ara les restes de cometes que tenen gel. Aquests, encara que tinguin 50 metres de diàmetre, segurament no farien gaire mal. En canvi, n’hi ha que estan fets de ferro. Aquests, amb només 20 metres de diàmetre, ja són perillosos perquè poden arribar sencers a la Terra. En general, però, els que mesuren entre 20 i 40 metres, tenen poc perill. Compte amb els que mesuren més de 100 metres. Els que superen el quilòmetre són perillosíssims.

El 14 de febrer del 2013, un asteroide va impactar a Rússia i un miler de persones van resultar ferides...
Tot i que majoritàriament es va trencar a l’atmosfera, van caure trossos a la Terra. Aquell tenia uns 20 metres de diàmetre. Hi va haver ferits per culpa de l’ona expansiva que va trencar els vidres de moltes cases. De fet, és el cas més greu que hem tingut els últims 100 anys.

Aquesta setmana, serà impossible veure l’asteroide a ull nu

El podrem veure a simple vista el que se’ns apropa aquest dimecres?
No, serà impossible veure’l a ull nu. En primer lloc, pensa que, quan s'aproximi a la Terra, ho farà pel costat del sol i, per tant, ens vindrà a contrallum. En aquell moment, no el podrem veure ni amb telescopis potents.

Amb un telescopi d’aficionat n’hi haurà prou per veure el seu moviment al cel

I quan el podrem veure?
A partir de dimecres a la nit, la matinada del dia 20. Aleshores, ja està en direcció oposada al sol. Amb un telescopi d’aficionat d’uns 10 centímetres d’obertura n’hi haurà prou per veure’l. El que es veurà serà un punt dèbil que es bellugarà enmig de les estrelles. El que és bonic d'aquests asteroides és que veus, en temps real, el seu moviment al cel. És a dir, que no és el típic punt parat al mig de les estrelles que, al cap d'una estona, t’adones que ha canviat de posició, sinó que veus el seu moviment en temps real.

I com ho podem fer per localitzar-lo?
El seu recorregut anirà de Nord a Sud, més o menys de les estrelles del Carro (Óssa Major / Ursa Major) al planeta Júpiter, que és visible com el punt més brillant de la nit, en direcció Est, a primera hora de la nit. L’asteroide serà visible durant tota la nit.

CarlesSchnabel2

El podrem veure durant tres nits

I només la matinada del dia 20 o també en dies posteriors?
També el podrem veure durant les dues posteriors però cada cop es veurà més dèbil. Per cert, aquests dies tindrem lluna minvant.

Segur que a la pàgina web de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell podrem veure les millors imatges?
Sí, mostrarem les fotografies al web www.astrosabadell.org i a través de Twitter.