Tercer dia de viatge que la delegació del Fons Català de Cooperació fa aquests dies a l'illa de Lesbos. En aquesta jornada, la presidenta del Fons i també alcaldessa de la Garriga ha visitat dos camps de refugiats de la mateixa illa, dues realitats ben diferents que el nostre equip de VOTV ens ha pogut mostrar malgrat la prohibició de les càmeres.

Són les poques imatges que s'han gravat d'amagat al camp de refugiats de Moria, on malviuen prop de 4.000 persones en tendes campanya. L'exèrcit de Grècia controla amb mà de ferro aquest camp, on les dones són separades per evitar violacions, i el fred de l'hivern hi ha deixat més d'una víctima mortal. És un dels camps que ha visitat la delegació del Fons Català de Cooperació, un camp ben allunyat d'aquest altre. El Camp de Kara Tepe és gestionat pel municipi de Mytilene i hi viuen 800 persones de diferents nacionalitats. La seva situació tampoc és agradable, però és més digna que la de Morya.

La majoria dels refugiats de Kara Tepe són d'Afganistan, seguits de Síria i l'Iraq. Poden entrar i sortir amb total llibertat i viuen en petites cases prefabricades proporcionades per ACNUR. Aquestes millors condicions es deuen als centenars de voluntaris i a la implicació de l'ajuntament de Mytelene, amb qui s'ha pogut reunir la delegació del Fons Català.

Durant la reunió s'han fet paleses les diferències de gestió entre el camp de Morya, controlat per l'exèrcit, i el camp de Kara Tepe, gestionat per l'ajuntament.