Ja ho diuen que el pitjor enemic o perill és aquell que et perjudica sense poder detectar-lo. Substàncies com l’alcohol o el tabac són altament nocives pel nostre organisme, però a diferència del sucre, sempre sabem quan i com l’ingerim.

El consum de sucre a occident va en augment, i el més preocupant és que sovint es troba ocult en aliments que ni tan sols imaginem. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) confirma que gran part del sucre que consumim es troba en aliments que no considerem com a dolços. I els posa nom: sucres afegits.

L'organisme els defineix com “els monosacàrids i els disacàrids afegits als aliments pels fabricants, cuiners i consumidors, així com els sucres presents de forma natural a la mel, xarops, sucs de fruita i concentrats de fruita”. Aquests sucres s’utilitzen per endolcir aliments i begudes, per augmentar el temps de conservació i per aconseguir textura i viscositat.

Ingesta recomanable

L'OMS recomana que la ingesta de sucre no ha d’aportar més del 10% de calories diàries tant en nens com en adults. Per una dieta de 2.000 calories al dia, vindrien a ser uns 50 grams de sucre, l’equivalent a 12 cullerades de cafè.

Per a fer-nos una idea de la dimensió del problema, la mitjana a l’Europa Occidental és de 100 grams, pel que s’hauria de reduir el consum a la meitat per arribar als nivells aconsellables. La quantitat hauria de quedar per sota del 5% de l’aportació calòrica, i en el cas dels nens, no sobrepassar els 37 grams.

 

 

Conseqüències per la salut

Com succeeix amb moltes drogues, el sucre provoca un alliberament de dopamina en el cervell. La segregació d’aquesta substància és la que provoca el descontrol i l’addició al producte que en conté. Una reacció que pot comportar seriosos problemes de salut com el deteriorament dental, càries, gana descontrolada, diabetis, esteatosi hepàtica, càncer de pàncrees, insuficiència renal crònica, hipertensió arterial, malnutrició o obesitat.

El sobrepès és un dels grans mals del segle XXI. Segons dades de l'OMS, es tracta d’una epidèmia que afecta uns 2.100 milions de persones al planeta, quasi un terç de la població mundial.

Com puc reduir el consum de sucre?

  • Com sé quins productes porten sucres afegits?

Llegeix detalladament la llista d’ingredients dels aliments. Ningú t’alertarà sobre quins productes porten sucres afegits. Existeixen moltes formes de denominar-los: sacarosa, xarop de blat de moro, fructosa, dextrosa, glucosa o sucre de canya.

  • Quins productes estan prohibits?

Elimina productes processats com refrescos, patates fregides de bossa, endolcidors artificials, hamburgueses de menjar ràpid, carns processades, crispetes o embotits.

  • I si tinc moltes ganes de menjar alguna cosa dolça?

Per saciar les ganes de dolç, aposta pels sucres de la fruita en comptes de les llaminadures.  

  • Com substituir el sucre a les begudes?

Si vols endolcir begudes com el te, la llet o el suc de taronja, opta per la mel, la melassa o l’stevia.

  • I del cafè?

Intenta consumir cafè sense sucre. Quan t’hi acostumis, assaboriràs la seva essència autèntica i cuidaràs la teva salut

  • Quin seria un esmorzar recomanable?

Qualsevol en el qual no hi faltin fruita, cereals i làctics. Procura eliminar els dolços.