Hi ha algú que no es perd paraula d'allò que es diuen el Rei Felip VI i els seus ‘convidats’ a la Zarzuela. Ell n’és testimoni, observador, ho sap tot. Es tracta d’Alexandre el Gran.

Tot i que aquest rei i conqueridor va morir fa més de 2.300 anys a l’antiga Macedònia, va tenir la ‘fortuna’ de caure en la creativitat del flamenc Michel Coxcie, allà pel segle XVI. D’allò, qui li ho hagués dit, a acabar guarnint la Sala d’Audiències dels reis d’Espanya.

Amb els anys, aquest vell monarca -el de Macedònia-, s’ha hagut d’adaptar als nous temps, segurament forçosament. "Si els futbolistes i actors tenen escenari per a les fotos, per què no nosaltres?", s'haurà preguntat la Família Reial algun cop. Així, Alexandre el Gran s'ha acabat convertint en el photocall de tota la gent important que es reuneix amb el seu homòleg espanyol del segle XXI.

Pablo Iglesias, en la seva trobada amb el Rei. Imatge: EFE

En algunes ocasions s’ha posat en dubte l’estètica del tapís, o s’ha criticat el joc de colors que provoca a les fotos del Borbó i els seus ‘col·legues’, però és que això no va d’estètica. Si no, ja hi haguessin posat un croma -com als informatius de la tele-, qui sap. Va de tradició... i d’alguna cosa més.

El tapís duu per nom Alexandre, abans de partir a la campanya d'Àsia, reparteix les riqueses entre els amics. No hem trobat confirmació oficial sobre què representa el quadre, però es fa inevitable jugar als paral·lelismes. El tapís està col·locat a la sala on Felip VI (que simbolitzaria a Alexandre) rep els representants polítics (els amics d’Alexandre), i el “repartiment de riqueses” del segle XXI és fer-los recordar que si bé ells fan política, no oblidin qui té de debò el poder del país (i hereditari, per cert).

Amb tot, aquesta setmana veiem per quart cop en un any com ‘els amics’ del rei es passegen per la Sala d’Audiències. No seria estrany que Alexandre es pregunti que per a què tantes visites dels polítics, si el poder l’acabaran tenint els mateixos d’abans (a més del Borbó, clar).

Artur Mas davant d'un seriós Felip VI, juliol de 2015. Imatge: Youtube

Almenys, sàpiga que tot plegat ha servit per veure l'inèdit contrast de la cua i look desenfadat de Pablo Iglesias amb el tapís; o encara més, comprovar quins són els ‘amics’ de debò de Felip VI, i qui rep sense ganes. O qui directament ni rep. I això no només ho ha observat l'antic Rei de Macedònia. Ho hem vist tots.