Dos dofins del zoo de Barcelona marxen a l’Oceanogràfic de València durant 10 anys. És la recomanació del Programa Europeu de Conservació (EEP) d’aquesta espècie amb l’objectiu que els animals puguin continuar el seu cicle biològic.

Els dofins són la Leia, una femella de 12 anys, i el Kuni, un mascle de 10 anys. Tots dos van néixer a Barcelona i tot i que marxen a València, segueixen formant part dels animals del parc zoològic.

Cuidadors del Zoo de Barcelona estaran presents a València per acompanyar als animals en el seu procés d’adaptació al nou grup. L’Oceanogràfic és un centre equipat amb cinc piscines que contenen 26 milions de litres d’aigua, i la principal té una profunditat màxima d’onze metres. Les característiques del nou espai facilitaran la integració de la Leia, necessària per edat i sexe, i la del Kuni.

Al zoo de Barcelona s'han quedat una femella, l’Anak, i tres mascles, el Blau, el Tumay i el Nuik. Es tracta de dofins mulars, una de les espècies més freqüents a les nostres zones costeres, però amenaçada en el seu medi natural i catalogada com a espècie vulnerable en la regió Mediterrània, per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN).

Conservació i benestar animal

Aquest nou vincle amb l’Oceanogràfic de València servirà també per establir un intercanvi regular de coneixements entre cuidadors dels dos centres sobre diferents aspectes relacionats amb l’enriquiment conductual, l’entrenament i la recerca, amb beneficis per a ambdues institucions.

Un equip format per tècnics del Zoo de Barcelona i de l’Oceanogràfic han participat en aquest tipus de trasllat, que s’ha produït satisfactòriament seguint les bases previstes del Programa Europeu de Conservació (EEP), del qual en són membres les dues institucions. L’EPP governa les organitzacions que en formen part i marca les normes i els criteris de funcionament, prioritzant el benestar animal, tot respectant els drets de cada institució. 

Els programes que porta a terme l’EPP tenen com a objectius garantir la conservació de les espècies i el seu benestar. Sense aquest treball en xarxa de totes les institucions incloses a l’EEP no seria possible assolir aquests objectius, essencials per possibilitar futures reintroduccions als hàbitats d’origen i evitar així la necessitat de recórrer a la incorporació d’animals nascuts en llibertat.

L’Oceanogràfic de València, com el Zoo de Barcelona, tenen com objectiu garantir el benestar dels animals de les seves instal·lacions. Els programes d’enriquiment psíquic i de comportament estan orientats a garantir el benestar i la millora de les relacions socials dins d’un grup d’animals. 

Així, els centres que treballen sota aquests requeriments, en els darrers anys, s’estan esforçant per trobar el millor equilibri entre aquestes pràctiques de socialització necessàries pel benestar i la visualització dels animals. Tant el Zoo de Barcelona com l’Oceanogràfic són institucions que compten amb grans professionals que estan al dia dels darrers debats d’actualitat i de les millors pràctiques dins d’aquest àmbit. 

Grup de treball

La voluntat del grup de treball és posar de relleu aquesta pluralitat, aportant visions i propostes fruit de les experiències i coneixements de les persones que en formen part. 

El grup de treball pel futur del Zoo està integrat per diferents organitzacions, experts, científics, representants de tots els grups polítics de l’Ajuntament i representants del comitè d’empresa i equips tècnics del Zoo. L’objectiu del grup de treball és definir i implantar un nou model de parc zoològic, adaptat a les necessitats actuals de la ciutadania i basat en el màxim benestar dels animals, potenciant la funció pedagògica i educativa que han de tenir aquests espais.