Què és la  dieta flexitariana?

Segurament alguns haureu començat a sentir parlar d’un corrent que cada dia està en boca de més gent: la dieta flexiteriana (flexible+vegetarià). Es tracta d’un fenomen que està guanyant molts adeptes gràcies a la seva gran virtut: la flexibilitat. Sovint quan seguim un règim passem moments d’ansietat, i moltes vegades, de frustració. I és que la prohibició, la rigidesa o les barreres a llarg termini generen l’efecte contrari.

Emparant-se en aquesta capacitat d’adaptació a les teves necessitats ha nascut el flexitarisme. Aquesta dieta consisteix en prioritzar el consum de fruites, verdures, cereals i llegums però permetent un parell de cops a la setmana el consum de proteïna animal, sigui a través de carn o de peix. Els vegetarians es posaran les mans el cap, i els carnívors començaran a mirar aquesta idea amb mals ulls, però en resum vindria a ser el somni idíl·lic de qualsevol nutricionista.

Una dieta on el verd és el protagonista, però sense els desequilibris que pot comportar no menjar carn com en el cas dels vegetarians. Els beneficis que aporta la dieta flexitariana són destacables i equiparables als de la dieta vegetariana: menor risc cardiovascular, menys greixos, major sostenibilitat, o descensos de la tensió arterial i el colesterol. Amb l’afegit que s’eviten els inconvenients que pateixen els vegans, és a dir, una baixa aportació de calci i vitamina D, deficiència de vitamina B12 o anèmia.  

La fórmula de l’èxit és molt clara: 80% vegetals i 20% carn. I una condició clau: aquest 20% ha de ser de la major qualitat possible. Matèria prima de primera. Productes poc manipulats, el més ecològics possible. En consumir proteïna animal poques vegades a la setmana, la butxaca no se’n ressentirà.

1. Augmenta l'esperança de vida. La dieta flexitariana és bona per a la salut, i provoca un augment de l'esperança de vida, ja que és una dieta a base de fibra, carbohidrats, antioxidants i nutrients altament saludables.

2. Disminueix el risc de càncer. Ja ho diu l'OMS que actualment el consum d’embotit i carn vermella processada augmenta el risc de càncer. Menjar fruita i verdura no només et farà sentir millor, sinó que realment estaràs apostant per la teva salut.

3. Un aliat de la bàscula. Els flexitarians solen baixar de pes a causa del consum de l’equilibri de la dieta i el seu baix contingut en greixos i carbohidrats. A més, té un afegit a tenir molt en compte: en menjar carn, és més fàcil mantenir l’índex de massa corporal idoni.

4. Mother earth. Consumir més fruites i verdures vol dir que consumirem menys proteïna animal. D’aquesta manera beneficiarem el medi ambient, ja que es necessiten menys recursos ambientals per la cria d’animals.

5. Carn i peix de major qualitat. Si menges carn amb menys freqüència no et farà res invertir una mica més i comprar productes de més qualitat. A la llarga seran millors per a la teva salut i a curt termini el teu paladar ho agrairà.  

Restaurants flexitariants a la ciutat

Flax and Kale 

Els propietaris d’aquest espectacular local són els del Teresa Carles, considerat un dels millors restaurants vegetarians de Barcelona. Es tracta d’un projecte que aplica el flexitarisme reunint totes les tendències de la cuina sana: plats vegans, sense gluten, peixos i carns de màxima qualitat, el concepte dels “superaliments”, denominats així pel seu alt valor nutricional... A més, tenen sucs vegetals premsats en fred, una tècnica que permet conservar totes les seves propietats. No és una carta barata, però els amants del menjar healthy sortiran enamorats del local.

 

A photo posted by Flax & Kale (@flaxandkale) on

The Juice House

L’espai on els vegetarians, els vegans i els flexitarians viuen en comunió. I tot per una senzilla raó: la qualitat del seu producte. I és que tots els proveïdors han estat curosament seleccionats per la seva proximitat i dedicació en els petits detalls. Smoothies, pancakes, ous al forn o uns magnífics bagels de salmó són algunes de les delícies que ofereixen.

 

A photo posted by Juice House (@thejuicehouse) on

Bon

Una bona opció per aquells dies que vas sense temps, per aquelles jornades que surts de la feina i no tens massa ganes de preparar res, però no vols renunciar a menjar sa. Es tracta d’un fast food, però de qualitat, amb tolerància zero als químics i conservants. Amanides, arrossos, pasta, sopes, bols de fruita... i tot presentat amb envasos reciclables.  Avui dia, qui no menja sa és perquè no vol.