La ciència-ficció s'ha encarregat en nombroses ocasions de mostrar-nos una societat que conviu amb els robots. És un fet que la relació entre els éssers humans i les màquines es fa cada vegada més estreta i, en certa manera, necessària.

Els telèfons intel·ligents que ens acompanyen en el dia a dia són una demostració tangible de què anem de la mà de la tecnologia i això és una cosa que apunta a ser més evident encara en el futur. No fa falta esperar més temps per adonar-se que moltes d'aquestes idees fantasioses són avui dia una realitat, com els robots, encara que amb un llarg camí per recórrer encara.

Si alguna cosa va quedar patent en el CES d'aquest any, la fira de l'electrònica de consum més important, és que la robòtica ha adquirit molt múscul en els últims temps i pretén cobrar protagonisme durant la pròxima dècada.

Segons IDC, el mercat de la robòtica creixerà a un ritme anual del 17% fins a 2019. Ara per ara, hem vist com l'Internet de les coses o la intel·ligència artificial se n'han anat acomodat cada vegada més en el nostre modus operandi, el que indubtablement apropa l'arribada massiva dels robots humanoides ideats per servir i ajudar.

Els primers passos per arribar a aquesta societat entre humans i màquines s'estan donant en l'actualitat. S'han realitzat creacions recents que busquen no només fer-nos la vida més fàcil a la llar, sinó també tractar casos més delicats que han de veure amb la nostra salut.

En aquest sentit, Leka és un robot multisensorial que té per objectiu ajudar nens amb autisme. Està dissenyat per Toldi amb la idea d'estimular les habilitats socials, cognitives i emocionals dels petits. Amb un caràcter menys terapèutic encara que també capacitat per entretenir els nens està Jibo, un robot domèstic que no té capacitat de moure's de lloc però sí per parlar i expressar emocions.

robots GettyImages

Getty Images

Els ancians també tenen robots dedicats a ells com, per exemple, Zora que atén a les persones en algunes residències a Europa, els Estats Units i Àsia, i fins i tot realitza sessions de fisioteràpia.

El cervell del robot

Amazon va crear la seva pròpia intel·ligència artificial fa dos anys amb Alexa, l'assistent virtual capaç d'acatar ordres per veu i que importants marques tecnològiques com Huawei i LG han volgut incorporar els seus dispositius. Es tracta d'una IA amb un disseny cilíndric que sempre està disposada a escoltar l'usuari quan l'anomeni.

Està ideada per realitzar diferents funcions com consultar informació, fer compres online o reproduir música. La seva capacitat d'aprenentatge és el que més ha cridat l'atenció dels gegants de la indústria, ja que la idea és combinar una bona IA amb un cos robòtic capaç de realitzar diverses accions físiques.

En concret, LG va presentar en el CES d'aquest any projectes de robòtica que es recolzen de l'assistent Alexa i que busquen fer més còmodes algunes tasques de la llar. El Hub Robot, per exemple, és un assistent capaç de reconèixer el rostre de cada integrant de la família i que s'encarrega d'aportar informació de servei com el clima, el trànsit o alguns recordatoris, però també pot encendre l'aire condicionat o canviar els cicles de la rentadora.

D'altra banda, LG també va mostrar dos robots dissenyats per ser en aeroports: un d'encarregat de la neteja i un altre per a informació. Aquest últim, ha informat la firma sud-coreana, arribarà pròximament a l'Aeroport Internacional de Seül.

Creats per ajudar-nos

Pepper és un altre exemple de robot assistent que busca establir contacte emocional i donar un cop de mà. Ja resideix en algunes cases al Japó i fins i tot 'treballa' en dos hospitals belgues, a Ostende i Lieja concretament. Forma part de l'equip mèdic com a recepcionista, proporcionant informació als pacients i visitants i actuant com a guia pels passadissos.

El gran potencial d'aquest robot rau en la seva intel·ligència artificial, ja que s'encarrega d'estudiar els gestos i el rostre de la persona amb qui interactua, de manera que pren decisions al moment durant la conversa per alleujar el dolor emocional i provar de generar positivitat.