Nintendo Switch s'ha convertit en tot un fenomen en els seus primers dies de vida. El seu èxit és indiscutible després de consolidar-se com la consola amb la millor estrena a la història del mercat espanyol. La fita s'estén per tot Europa, sent també a França el més venut en el seu llançament, i per tot el món: mai una consola de Nintendo no va tenir una millor rebuda als Estats Units. A molts comerços s'ha tornat impossible trobar-la disponible a causa de l'enorme venda de l'estoc inicial. Per què el seu èxit?

Un concepte innovador

Nintendo ha volgut deixar enrere el fracàs de Wii U, amb la qual la companyia japonesa va fer una declaració d'intencions i que ha acabat de culminar amb Switch. El concepte de consola híbrida capaç de combinar un mode sobretaula per jugar al televisor amb un mode portàtil s'ha guanyat al públic. La conversió és, a més, molt ràpida. Quan s'insereix la tauleta al 'doc', la imatge passa de la pantalla petita a la del televisor en dos segons i encara ho fa més de pressa a la inversa, atorgant grans possibilitats al jugador per utilitzar la consola de la manera que li vingui més de gust.

Un dels millors jocs de la història

El catàleg de Nintendo Switch és bastant escàs en el seu llançament, un dels grans punts negatius que se li atribueixen a la màquina. No obstant això, sota del braç ha portat un autèntic gran èxit com The Legend of Zelda: Breath of the Wild, un nou capítol a la famosa saga, que és considerada per la premsa mundial i els usuaris com un dels millors jocs de la història. Metacritic es troba al top 10 dels millors, i el que lidera aquest rànquing és precisament un Zelda, l'Ocarina of Time de Nintendo 64.

switch nintendo efe

EFE

Altres sagues típiques de Nintendo com Super Mario, Dragon Quest, Fire Emblem o Pokémon estan en procés d'aterrar a Switch en els propers mesos. Algunes són les grans franquícies exclusives de Nintendo i que venen consoles per si soles. És important, d'altra banda, que desenvolupadores externes de gran pes com Electronic Arts o Ubisoft, per posar exemples, s'aboquin a donar suport a Switch produint jocs per a la nova màquina, una cosa que ja ha anunciat Nintendo.

Rival de PlayStation 4 i Xbox One?

Malgrat ser la successora de Wii U, molts usuaris també la veuen com la successora de la família de portàtils Nintendo 3DS a causa del seu gran rendiment. El seu concepte híbrid la limita com per competir a nivell tècnic i gràfic amb PlayStation 4 i Xbox One. Per la seva part, Nintendo mai no ha destacat per treure al mercat màquines amb un maquinari poderós i normalment ha buscat els seus punts forts en altres aspectes.

A part de pel seu concepte i la seva potència, Switch tampoc no és un rival directe de PlayStation 4 i Xbox One pels seus jocs. El catàleg de Nintendo sempre ha anat destinat un tipus de públic al qual li atreuen els jocs de tall japonès i, especialment, les grans sagues ja nomenades i enormement assentades al llarg dels anys. En aquest sentit, la gran 'N' sempre s'ha desmarcat i viatjat en paral·lel respecte a Sony i Microsoft.

Els problemes de Switch

La nova màquina de Nintendo no s'ha deslliurat de certs problemes, alguns d'habituals en les primeres fornades d'un maquinari tot just sortit al mercat. Switch ha rebut crítiques per problemes de connexió de WiFi, per desincronització dels comandaments (els anomenats Joy-Con), problemes d'alentiments i, un de molt destacat, esgarrapades produïdes a la pantalla en posar i treure la tauleta del 'doc' que serveix per carregar el dispositiu i connectar-lo a la manera televisor. El president de Nintendo a Amèrica, Reggie Fils-Aime ha sortit a la palestra a desmentir que això arribi a produir-se, en declaracions a Time. Sorprèn, tanmateix, que des de la marca japonesa hagin retirat l'opció de comprar els 'docks' a la seva pàgina oficial.

No obstant això, els problemes que es reporten semblen tractar-se d'una minoria davant la venda massiva de Switch. A Espanya s'han venut prop de 45.000 unitats, expliquen des de Vandal, superant el rècord que n'havia aconseguit PlayStation 4 en els seus primers dies de llançament amb aproximadament 37.000. Nintendo Switch està disponible a un preu de 329,95 euros.