Des que fa una dècada van néixer els eBooks ha existit una rivalitat inevitable entre els llibres electrònics i els impresos. A l'inici d'aquesta disputa molts experts van augurar un regnat del mercat digital per substituir el paper, però ara per ara no ha ocorregut.

El romanticisme al voltant de l'olor de nou, passar pàgines i guardar en una prestatgeria com un record únic continuen pesant molt en el consum literari. El format digital no acaba de fer el gran enlairament i cau en alguns mercats com el del Regne Unit, concretament un 17% l'any passat segons l'Associació Editorial britànica.

Hi ha diferents raons per les quals el llibre electrònic no enamora el públic més lector. Malgrat l'enorme avantatge que suposa poder transportar una gran quantitat de títols en una tablet, alguns professionals defensen la bellesa i la màgia de les versions impreses.

Es tracta d'una revitalització del gust pel llibre que podem veure com a objecte artístic en xarxes socials com Instagram. A través de l'etiqueta #bookstagram molts usuaris comparteixen fotografies on els seus llibres es converteixen en protagonistes de les instantànies.

D'aquesta manera, diversos aficionats poden trobar recomanacions o sortejos de llibres per part dels reconeguts com a 'bookstagramers'.

 

 

Another book I'm super excited to read next month! This Flame in the Mist sàmpler came in the last @illumicrate box Once I get the notification that my copy has been shipped I'll be jumping into the sàmpler to get a head start! Is this on your May TBR as well?? . . Utilitzi ANDIE10 for 10% off your Illumicrate box. . May Illumicrate boxes llauri still available but only a few llauri left! Daphne works sota hard putting these boxes together and making sure everything is perfect. Just as this past box, May will feature TWO books. A JA Contemporary and an ARC of a debut fantasy novell! Some really awesome vendors will be contributing as well, head on over to @illumicrate to check out the vendor reveals. Get yours while you still can ______________________________________________________________ #illumicrate #flameinthemist #converse #reneeahdieh

A post shared by AnDiE ⚯͛ △⃒⃘ (@_halfbl00dprincess) on

D'altra banda, els eBooks ja no sorprenen tècnicament ni suposen la novetat de fa deu anys. Acostumades a viure mirant pantalles diàriament, les persones que prefereixen el paper busquen evadir-se del digital. Els llibres electrònics col·laboren a augmentar la fatiga visual que ens provoquen els dispositius amb què ens espavilem sempre.

A més, cal comptar amb la bateria, que té una durada determinada i pot deixar tirat el lector en el moment més interessant d'un capítol.

En l'assumpte dels preus, sempre s'ha defensat que aquests són menors en les versions electròniques, a causa de les diferències entre el cost de producció d'un format i un altre. Aquesta tendència ha canviat i els preus s'han igualat més, arribant a trobar-se llibres digitals a preus iguals i, en casos puntuals, més cars que en físic.

En el panorama espanyol, el 28% del total de la producció editorial ha estat digital durant el 2016, havent augmentat dos punts respecte al curs anterior, ha assenyalat l'Agència de l'ISBN. No obstant això, insisteixen organismes com la Federació de Gremis d'Editors, és necessari un desenvolupament més gran de polítiques de protecció de la propietat intel·lectual i de lluita contra la pirateria perquè l'àmbit digital prosperi.

L'aparador online

Una de les grans oportunitats que ha aportat el format electrònic ha estat la de publicar i anunciar llibres que mai no haurien vist la llum de forma impresa. És el cas comú dels autors que decideixen autopublicar les seves obres mitjançant eines online com Amazon Kindle Direct Publishing, Google Books o Bubok, entre d'altres.

D'aquesta manera, molts escriptors poden donar a conèixer els seus treballs sense la dependència d'editorials que decideixin apostar o no per ells.

De la mateixa forma, és cada vegada més assidu trobar editors que decideixen publicar únicament en format electrònic com a eina de màrqueting. D'aquesta manera, si l'obra funciona, es ven i guanya interès es pot fer el pas a la impressió i distribució de còpies físiques.