El director d'Europol, Rob Wainwright, ha declarat avui que l'atac cibernètic massiu de divendres ha causat ja 200.000 víctimes en "almenys 150 països" i va advertir que el nombre d'afectats continuarà creixent a partir de demà dilluns.

En unes declaracions a la cadena britànica ITV, Wainwright va advertir que el virus continuarà propagant-se "quan la gent torni a la feina i encengui el seu ordinador a partir de dilluns". El programari maliciós que es va propagar divendres va bloquejar els equips informàtics en nombrosos centres de salut al Regne Unit, així com en empreses i organismes a Espanya, França, Alemanya o Rússia.

"Duem a terme prop de 200 operacions globals a l'any contra el crim cibernètic, però mai no hem vist res com a això", va dir Wainwright. El responsable d'Europol va alertar que el sector sanitari està especialment exposat a atacs similars, i va recomanar que totes les organitzacions donin prioritat a mesures per protegir els seus sistemes i actualitzin les versions del programari amb què treballen.

El recent atac cibernètic a gran escala "serveix per enviar un missatge molt clar: tots els sectors són vulnerables i han de prendre's absolutament seriosament la necessitat de funcionar amb sistemes actualitzats i instal·lar tots els protectors disponibles", va afirmar el director d'Europol.

Wainwright va citar els bancs com un sector de referència, que ha après a manejar les amenaces cibernètiques. "Molt pocs bancs a Europa, si és que n'hi ha hagut algun, han resultat afectats per aquest atac, perquè han après a partir de la dolorosa experiència de ser l'objectiu número u per al crim cibernètic", va afirmar el funcionari britànic.