A les últimes setmanes la Policia espanyola ha advertit els usuaris d'una perillosa campanya de correus electrònics en què suplanten la marca Netflix de forma fraudulenta. Tot consisteix en una estafa on els delinqüents insten el receptor del mail a "verificar el seu compte" de la famosa plataforma de vídeo introduint les seves dades personals. Es tracta d'una suplantació d'identitat coneguda com a 'phishing', un mètode de robatori d'informació, nombres de comptes bancaris i contrasenyes.

El cas de Netflix no n'és l'únic. La línia de supermercats Dia, així com Apple o Amazon han estat utilitzats pels estafadors: simulen ser empreses, adjunten un enllaç per fer 'click' i sol·liciten les teves dades. Si en aquell instant l'usuari procedeix a escriure una contrasenya o qualsevol informació confidencial, el cibercriminal els posseirà. És per això que la Policia recomana acudir a les autoritats quan trobem indicis que el correu que hem rebut és altament sospitós.

Pixabay

El 'phishing' (que deriva de l'anglès 'fishing', que significa 'pescar') comporta molts més perills que el simple robatori d'informació privada. Una vegada els delinqüents aconsegueixen les dades que busquen, tenen la porta oberta a gran part de l'ordinador de la víctima. Dins del sistema poden descarregar un virus o codi maliciós, accedir a arxius, xarxes socials i fer-se passar per la persona a través del seu correu electrònic amb usuaris o qualsevol entitat amb què es tingui contacte directe com, per exemple, un banc.

El perill del WiFi gratis

És comú a molts establiments tenir accés a una xarxa oberta des de la qual poder navegar per Internet sense por de consumir la nostra tarifa de dades. El problema d'aquests oasis de WiFi gratuït és que no estem sols en aquestes xarxes, amb la qual cosa podem estar sent vigilats per algú dins d'aquest habitacle digital. Un cibercriminal pot rastrejar allò que estem fent en aquell moment des del nostre dispositiu i no és necessari que tingui uns coneixements excel·lents sobre això. Així ho va assegurar el 'hacker' Wouter Slotboom, de les paraules del qual se'n va fer eco la companyia de ciberseguretat Panda Security.

Slotboom va crear una xarxa gratuïta fictícia fent-se passar per una cafeteria a la qual van accedir 20 usuaris en poc temps i de qui va poder saber quin dispositiu utilitzaven, quines aplicacions i de quina forma penetrar-hi. A més, va poder enganyar un usuari fent que accedís a la pàgina web del seu banc quan en realitat estava entrant en una còpia il·legal del lloc.

Pixabay

Els experts en ciberseguretat recomanen tenir precaució amb l'ús de la mateixa contrasenya per a tot. Senzillament, el robatori d'una contrasenya així es converteix en la clau mestra de tota la informació personal de la víctima. Per això, ens avisen de no accedir a informació bancària, recursos corporatius, correu electrònic o xarxes socials quan ens trobem navegant en una xarxa oberta.

També és important mirar a la barra d'adreça del navegador quan ens movem per llocs web que comencen per 'https', ja que això permet que la nostra informació viatgi de forma xifrada i no es pugui interceptar. Si ens trobem en un local que disposa de WiFi gratuït, és aconsellable preguntar sempre a l'amo de l'establiment si l'esmentada xarxa oberta pertany al lloc.