A l'hora de comprar un nou ordinador portàtil poden sorgir dubtes de tot tipus. Existeixen diversos sistemes operatius, models i especificacions que provoquen una confrontació sobre què necessitem i de què podem prescindir. Necessito l'ordinador únicament per treballar amb ofimàtica i navegar per Internet? Vull utilitzar programes que requereixen molts recursos o jugar a videojocs? Quin sistema operatiu m'interessa més?

Windows, Macbook o Chromebook?

Si volem escollir portàtil d'entre un gran assortiment d'opcions quant a marques i preus, sens dubte parlem d'un ordinador amb Windows. El sistema de Microsoft és comunament conegut per permetre accedir i executar una quantitat abundant de programes i aplicacions, la qual cosa suposa un dels avantatges més importants que disposa davant la seva competència.

A més, els interessats a jugar a videojocs mitjançant un ordinador portàtil troben en Windows el seu millor aliat, ja que és el sistema operatiu de referència per al gaming. Tanmateix, un punt negatiu pel qual cert públic opta per Mac abans que per Windows, entre altres coses, és que el segon és molt més vulnerable a tenir algun virus.

Per la seva part, els diferents models de Macbook porten un segell d'identitat d'elegància, comoditat i fiabilitat molt característic de la marca Apple. Els ordinadors amb sistema macOS són altament recomanables per a aquells a qui els interessi l'ús de programari creatiu (edició de vídeo, fotografia o maquetació) per disposar d'una sèrie de programes únics i molt útils en aquest camp.

També es pot destacar la compatibilitat de dispositius d'Apple, que per a uns és un avantatge i per a d'altres no. Els amants dels productes de la poma mossegada es troben amb un complet ecosistema que permet unir les diferents plataformes de la marca. No obstant això, per a un altre públic suposa una molèstia topar de cara amb incompatibilitats en molts programes, dispositius o accessoris que no són aptes per a macOS. El seu alt preu és també un hàndicap per als qui no estan disposats a pagar-lo.

macbook foto apple

En tercer lloc, el Chromebook emergeix com una alternativa a PC portàtils amb Windows i a Macbooks. Utilitza el sistema operatiu ChromeOS de Google i es limita en gran manera al funcionament online, fent les funcions d'un navegador web. D'aquesta manera, en lloc d'instal·lar programes, els usuaris hi accedeixen a través de la botiga Chrome de Google. Aquests dispositius tenen una capacitat d'emmagatzemament limitada, però són ràpids, barats i fàcils d'utilitzar.

Quant hem de pagar?

La consideració més important per a la majoria dels compradors: el preu. Per sota de 200 euros, els portàtils poden servir poc més que per escriure i navegar per Internet. Dins d'aquest segment, destaca especialment l'Acer Aspire One Cloudbook 11 per tenir resolució Full HD (cosa difícil de trobar en ordinadors d'aquesta categoria), a més d'unes especificacions decents.

Per notar un salt substancial en les possibilitats del dispositiu cal pujar l'aposta a partir dels 500 euros. En aquest punt trobem processadors Intel Core i5 i 8 GB de RAM, amb la qual cosa es podran realitzar tasques més complexes en menor temps. Serà a partir dels 1.000 euros on l'usuari aconseguirà un producte prèmium, amb processadors d'última generació i la possibilitat de realitzar tasques d'alta intensitat.

I les especificacions?

Les especificacions que més se solen tenir en compte són la mida de la pantalla, el pes o la durada de la bateria. La mida de la pantalla està determinada per l'ús que rebrà l'ordinador: una pantalla més petita, per exemple d'11 polzades, serà molt útil per la seva portabilitat, mentre que una de més gran farà més còmode treballar amb dos o més pestanyes desplegades.

D'una manera més tècnica, és important tenir en compte especificacions com la RAM, la memòria principal del portàtil. 2 GB de RAM permeten un funcionament mínimament fluid, a partir de 4 GB els ordinadors es tornen més capaços de realitzar diverses tasques alhora. Pel seu costat, la CPU és la que executa els programes i per fer-ho de forma idònia es tornen necessaris processadors Intel Core i5 o i7. Han de tenir-se en compte altres detalls com la resolució de la pantalla, la targeta gràfica (en el cas de voler executar jocs), unitats de disc dur o d'estat sòlid, i els ports.

e book pixabay
Tecnologia Llibres o eBooks? Daniel López Pérez
netflix Reuters MikeBlake
Tecnologia Netflix posa de moda les subscripcions 'online' Daniel López Pérez
gran iphone lectura pixabay
Tecnologia Apps per rescatar els joves lectors Daniel López Pérez