Cada vegada més, les llars es converteixen en centres multimèdia i connectats a la xarxa. Els avenços tecnològics a l'Internet de les coses i la intel·ligència artificial ens porten cap a un model de vida completament envaït pels objectes pensants. En el camí cap a aquest panorama, els altaveus intel·ligents que funcionen com assistents de veu apareixen per instal·lar-se al saló de casa com un membre més.

Des que Amazon va treure el seu primer altaveu intel·ligent Echo el 2014, les grans tecnològiques han provat de fer un pols al gegant nord-americà en aquest camp. La següent gran firma en treure un dispositiu d'aquest tipus va ser Google, i després dels seus passos es troben Apple, Samsung o Microsoft. Tots ells busquen fer-se un lloc a la llar i ser presents en les nostres vides.

Es tracten de dispositius que funcionen a través de comandos de veu i que són capaços de realitzar diverses tasques, des de reproduir música fins a fer la compra per Internet. Com són capaços de fer-ho? Mitjançant la intel·ligència artificial. Cada un d'aquests altaveus té el cervell de l'assistent personal de cada marca: Amazon té Alexa; Google, Google Assistant; Apple, Siri; Microsoft, Cortana i Samsung, Bixby.

Darrere d'Amazon

Després dels passos d'Amazon, Google va voler fabricar el seu propi altaveu intel·ligent per ficar-se en aquest mercat. Per a això, va utilitzar el seu assistent personal Google Assistant i així poder nodrir d'una ment pensant al seu nou aparell. Amb la seva arribada el 2016, la batalla es va convertir en cosa de dos. Aquest any, Apple ha anunciat el seu HomePod, el qual es convertirà en l'alternativa als altaveus de les altres dues grans companyies.

Samsung no s'ha volgut quedar quieta i també està treballant en el seu propi dispositiu, sobretot ara que Apple, el seu gran rival de la telefonia mòbil, s'ha ficat al sector dels assistents personals. Segons The Wall Street Journal, fonts properes a Samsung afirmen que la multinacional sud-coreana està desenvolupant un altaveu intel·ligent que integraria Bixby, la seva intel·ligència artificial, a un projecte amb el nom en clau 'Horta'.

Per la seva part, Microsoft encara no ha anunciat res oficialment, però els experts esperen que l'empresa de Redmond presenti en algun moment la seva pròpia alternativa als assistents de veu de la competència. Es parla del programa HomeHub, amb el qual qualsevol ordinador o tauleta amb Windows 10 podria convertir-se en un altaveu intel·ligent una vegada la companyia actualitzi el seu sistema operatiu amb una nova plataforma de programari.

Una tecnologia que amb prou feines ha trepitjat Europa

Fins al 2017, Amazon no ha portat a Europa Alexa, la seva intel·ligència artificial. A més, ho ha fet de forma molt limitada, arribant només a països com el Regne Unit i Alemanya. En aquest sentit, a Espanya no ha arribat encara cap altaveu intel·ligent, ni tan sols el primer Amazon Echo que es va llançar fa tres anys i que ja viu en milions de llars als Estats Units.

A més, Alexa no para d'aprendre noves habilitats, i cap no està destinada per al mercat espanyol. La plataforma de veu d'Amazon va superar aquest juliol les 15.000 funcions i els seus resultats es poden comprovar en les aplicacions de dispositius de la companyia com l'altaveu Echo, l'Echo Dot o el nou Echo Show, que porta disponible als Estats Units des del passat 28 de juny.