Ja han passat quatre dècades des que Steve Jobs i Steve Wozniak, dos californians amics de joventut, van vendre el seu primer ordinador personal per 666 dòlars, un fet que va ser el desencadenant d'una revolució tecnològica i social que encara dura. Era 1 d'abril de 1976, April Fool's Day.

L'Apple I, nom que va rebre aquest aparell, va ser ideat i fabricat per Wozniak per impressionar el club d'informàtica de la localitat on vivia, Palo Alto, del qual n'era membre, i comercialitzat per Jobs, que va ser el que hi va veure el potencial empresarial.

Avui dia, Apple, l'empresa que es va basar en aquesta primera fita, és una de les més valuoses del món, amb un valor a la borsa de 700.000 milions de dòlars, coneguda per idear, fabricar i comercialitzar productes elegants, fàcils d'utilitzar i eficients. Més d'un 90% dels ordinadors de sobretaula que es venen que costen més de 1.000 dòlars són Apple.

Alguns, però, hi veuen símptomes de fatiga, especialment des de la mort per càncer de pàncrees de Steve Jobs, fa quatre anys i mig, considerat el visionari de la companyia i del món de les noves tecnologies en general.

El mateix Wozniak va discrepar a mitjan de març de 2016 a Reddit, un fòrum de discussió a internet, amb l'actual director general d'Apple, Tim Cook, sobre la direcció a la qual està portant l'empresa, amb la comercialització del seu rellotge digital intel·ligent. "M'encanta el meu Apple Watch, però ens ha endinsat al mercat de la joieria", va dir. I va afegir: "Tu compres un rellotge el preu del qual va dels 500 als 1000 dòlars depenent de com d'important et consideres", en referència al fet que l'única diferència entre els rellotges que valen més respecte dels més barats és la corretja. "Així no era l'Apple original", va concloure.

El cofundador d'Apple, Steve Wozniak, troba que l'actual director està endinsant la companyia al mercat de la joieria

Apple Computer Company

Un any després de presentar el seu primer ordinador personal, el 1977, Steve Jobs i Steve Wozniak van crear, a iniciativa de Jobs, la seva pròpia empresa a la qual van batejar amb el nom d'Apple Computer Company. Hi va haver un tercer fundador, Ronald Wayne, que va vendre les seves accions poc més d'un any després de la fundació, per por que la companyia no funcionés i no pogués afrontar els deutes que havia adquirit comprant material informàtic.

L'origen del nom de l'Apple I, que al seu torn va donar nom a la companyia, té menys romanticisme del que se li havia atribuït inicialment. Existia la idea que Jobs i Wozniak van voler homenatjar el matemàtic anglès Alan Turing, l'home que va establir les bases de la computació moderna, que es va suïcidar mossegant una poma ruixada amb cianur el 1954, quan tenia 41 anys. Turing es va treure la vida per la manca de reconeixement de la seva feina, havent d'afrontar pena de presó per escàndol públic a causa de la seva homosexualitat i humiliat després d'haver rebut injeccions d'estrògens per curar el que es considerava una malaltia.

Tanmateix, quan va aparèixer l'origen del nom d'"Apple" a la biografia pòstuma d'Steve Jobs, va resultar que no era tan rebuscat: a Jobs, simplement, li va agafar una dèria per la dieta a base de fruita en aquella època i li encantaven les pomes. El líder de l'empresa va pensar que "Apple" era un nom "divertit, vivaç i no intimidatori". A més, començava per "A", i això faria que aparegués sempre primer als directoris per ordre alfabètic.

El nom d'Apple té l'origen, simplement, en l'afecció de Steve Jobs per les pomes

Apple II

Va ser aleshores quan van posar a la venda l'Apple II, una versió millorada del seu primer ordinador, que es va vendre en una primera sèrie de microordinadors de producció massiva, del qual en van vendre milions els anys 80. Les vendes es van disparar després del debut de VisiCalc, el primer full de càlcul per a ordinador que es va comercialitzar per Apple II, que va canviar la visió de joguina personal que es tenia d'aquest ordinador per la d'una cobdiciada eina financera.

Apple III i Apple Lisa

El successor d'Apple II, l'Apple III, va ser llançat el maig de 1980 i descatalogat quatre anys més tard. El seu fracàs comercial el van motivar les fallades tècniques, presumiblement causades pel sobreescalfament que provocava el poc espai en què estaven allotjats els circuits i les plaques de l'interior i la inexistent ventilació. 

El va seguir l'Apple Lisa, a principis dels anys 80. Malgrat no ser un èxit de vendes (era molt car perquè anava dirigit a clients de negocis), va aportar innovacions pioneres, com ara l'interfície gràfica d'usuari (botons, controls, barres de desplaçament i altres elements gràfics, sonors i de control per interaccionar de forma més intuïtiva amb el sistema informàtic que no pas amb línies d'ordres que calia aprendre), el ratolí i la pantalla de fons blanc que es van imposar com a estàndards de la indústria. Era un moment, però, en què molts clients començaven a decantar-se per opcions de computació d'escriptori més barates, com ara IBM.

El Macintosh i els anys de pugnes

Defenestrat del projecte d'Apple Lisa, que havia liderat, i després d'encapçalar el projecte Macintosh (que devia el seu nom a la varietat de poma i que inicialment es va concebre com un nom provisional), el primer que va tenir èxit després dels dos fracassos anteriors, Steve Jobs va ser expulsat d'Apple el 1985, amb 30 anys.

Macintosh va ser un nom provisional: Jobs volia buscar-li un altre i no ho va arribar a fer mai

Pixar i NeXT Computer

Va ser aleshores, el 1986, quan Steve Jobs va comprar la companyia Pixar a George Lucas per 10 milions de dòlars, de la qual en va revitalitzar la divisió, aleshores petita, d'animació, i que va vendre deu anys més tard a Disney per 7.600 milions. També va fundar NeXT Computer, que després d'un èxit modest va vendre a Apple el mateix any 1996.

Era 'i'

Aquell mateix any, Jobs va tornar a Apple, on va liderar la comercialització de la sèrie d'ordinadors iMac, pensats per a l'ús domèstic més que no pas empresarial.

Aquest llançament el va seguir el dels reproductors d'àudio digital iPod el 2001, que van revolucionar el mercat amb més de 100 milions d'unitats venudes els sis primers anys.

L'iPhone

Però el que va catapultar la companyia va ser la venda el 2007 del seu primer telèfon intel·ligent, l'iPhone, que representa a l'actualitat la meitat dels ingressos d'Apple. Durant la seva presentació, Jobs va utilitzar el dispositiu per trucar la cadena de cafeteries Starbucks per demanar 4.000 cafès amb llet per endur. L'iPhone, que permetia navegar per internet i millorava les funcions que ja oferien alguns terminals com escoltar música i fer fotos, va ser escollit "Invent de l'Any" per la revista Time Magazine el 2007.

Jobs va utilitzar el primer iPhone a la seva presentació per trucar a Starbucks per demanar 4.000 cafès amb llet per endur

El 2010, Apple engrossia la seva llista de productes amb el llançament de l'iPad, un dispositiu a mig camí entre un telèfon i un ordinador portàtil.

Apple Stores

La dècada dels anys 2000 també va estar marcada pel llançament dels seus ordinadors portàtils, MacBook, i dels ultralleugers MacBook Air. També ha destacat l'obertura de més de 460 botigues Apple arreu del món, on hi treballen més de la meitat dels 110.000 treballadors de la companyia, i on els clients poden provar i comprar dispositius i consultar dubtes tècnics i arreglar els seus aparells.

Cap als cotxes intel·ligents?

Després de l'última creació de la companyia, l'Apple Watch, sonen rumors que treballa també en el disseny d'un vehicle elèctric amb les funcionalitats d'Apple. Es tracta d'un moment crucial per la empresa, que ha de mantenir un èxit que ha estat lligat estretament a la figura del seu fundador Steve Jobs. Tot plegat, amb reptes com la competència xinesa, encapçalada per HuaweiXiaomi, amb dispositius més barats que copien la usabilitat d'Apple.