L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, el centre sanitari que més trasplantaments de còrnia practica, va superar l'any passat el seu rècord de trasplantaments de còrnia, amb 114, un 70% dels quals van ser lamel·lars, és a dir, de només una part del gruix corneal, que permeten una recuperació més ràpida dels pacients. El 2016, l'Hospital Vall d'Hebron va registrar 338 donants de còrnies, una xifra també rècord al centre.

Segons ha informat avui l'Hospital Vall d'Hebron en un comunicat, els 114 trasplantaments de còrnia que va practicar l'any passat el seu Servei d'Oftalmologia suposen un increment del 40% respecte al 2015, quan se'n van fer 82.

El trasplantament de còrnia està indicat per a la recuperació visual dels pacients que pateixen edema de còrnia, sigui per distròfia o per una cirurgia prèvia, queratocons (aprimament de la còrnia d'origen no inflamatori més habitual en pacients joves), infeccions o rebuig d'un trasplantament previ.

Les tècniques

L'equip de trasplantament de còrnia del Servei d'Oftalmologia Vall d'Hebron està format per quatre cirurgians, Javier Puig Galy, Laia Bisbe, Marta Calatayud i Sara Martín. Puig ha destacat que "un dels avantatges del Vall d'Hebron és que tots els cirurgians estem capacitats per realitzar totes les tècniques de cirurgia oftalmològica", que es practiquen al mateix hospital o a la Unitat de Cirurgia Sense Ingrés Vall d'Hebron, situada al Parc Sanitari Pere Virgili.

Puig ha explicat que el trasplantament de còrnia pot ser penetrant o lamel·lar. En el cas de la tècnica penetrant, una de les més agressives, es trasplanta la totalitat del teixit i requereix 16 punts de sutura, cosa que allarga la recuperació a un període d'entre 6 mesos i un any. El trasplantament lamel·lar anterior, que afecta només la part frontal de la còrnia, té com a avantatge que es redueix el rebuig i no cal exposar l'interior de l'ull durant la intervenció.

Millors resultats

Segons els oftalmòlegs, la tècnica que s'ha desenvolupat de forma més recent, i la que ofereix millors resultats, és la del trasplantament lamel·lar posterior, en què es canvien les capes profundes de la còrnia, incorporant menys teixit estrany al cos.

"A més, només cal posar entre 1 i 3 punts de sutura, fet que permet una recuperació visual més ràpida", segons Puig, que destaca que, així, el pacient "de seguida té una recuperació visual molt bona i els podem donar l'alta abans".

En relació amb la donació de còrnies, l'any 2016 es van registrar 338 donants en Vall d'Hebron, un 60% més que el 2015, mentre que en el conjunt de Catalunya el nombre de donants de l'any passat va ser de 1.418, davant dels 908 de l'any anterior.