La Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha estat considerada la universitat amb el rendiment més gran de l'Estat espanyol per cinquè any consecutiu, segons l'U-Rànquing 2017, elaborat per la Fundació BBVA i i l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE). Aquest rànquing avalua l’activitat docent, investigadora, i d’innovació i desenvolupament tecnològic de les universitats de l'Estat espanyol a partir de l’anàlisi de 25 indicadors.

Catalunya té el sistema universitari amb un índex de rendiment més gran, situat un 19% per sobre de la mitjana estatal. Cantàbria, amb una única universitat, ocupa la segona posició, segons que ha informat l'IVIE. La segona posició d'aquest rànquing l'ocupa la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universidad Carlos III de Madrid, ocupa la tercera, mentre que la Universitat Rovira i Virgili i la Politècnica de València són quarta i cinquena, respectivament.

Aquesta classificació ordena les universitats en funció del rendiment, i per poder comparar-les corregeix els efectes de la seva dimensions diferents. Analitza un total de 61 universitats de l’estat, 48 de públiques i 13 de privades, i cobreix el 93% del Sistema Universitari Espanyol, en termes del nombre d’estudiants de grau.

A més, en aquesta edició, incorpora l'anàlisi puntual de l'ocupabilitat dels titulats, basat en les dades ofertes pel Ministeri d'Educació Cultura i Esport sobre el procés d'inserció laboral entre 2010 i 2014 dels titulats en la promoció 2009-2010. A partir de la taxa d'afiliació a la Seguretat Social d'aquests titulats, l'estudi construeix un indicador homogeni d'ocupabilitat que corregeix l'efecte de les diferents taxes d'atur regionals. 

Catalunya, per sobre la mitjana

Segons aquest indicador, Catalunya, Aragó, les Illes Balears, el País Basc i Madrid obtenen resultats d'ocupabilitat superiors a la mitjana i, en el seu conjunt, les universitats privades se situen quatre punts per sobre de les públiques.

La UPF se situa com la universitat globalment amb un rendiment més elevat de l’Estat, amb un índex d’1,8, que millora el que va obtenir l’any passat, un 1,6.  La Universitat Politècnica de Catalunya obté un índex d'un 1,5, i en tercer lloc se situen les universitats Carlos III de Madrid, Rovira i Virgili de Tarragona i Politècnica de València, totes tres amb un 1,4.

Per activitats, la UPF sobresurt en recerca, on ocupa una destacada primera posició, amb un 2,5, molt per davant de les universitats que ocupen la segona posició, l’Autònoma de Barcelona i la Rovira i Virgili, amb un 1,7. En docència, la UPF es troba en el grup d’universitats que ocupa el segon lloc, amb un índex d’1,3, mentre que en innovació i desenvolupament tecnològic, se situa a la quarta posició, amb un 2,6.

Les privades, al capdavant en docència 

En docència, enguany se situen al capdavant quatre universitats privades (Mondragón Unibertsitatea, Universidad Antonio de Nebrija, Universidad de Deusto, Universidad de Navarra) i una de pública (Universitat Politècnica de València).

Les universitats politècniques lideren el rànquing d'innovació i desenvolupament tecnològic, amb tres d'elles en els primers llocs (les politècniques de Catalunya, Madrid i València), mentre que en la classificació segons el rendiment investigador destaca la Universitat Pompeu Fabra, seguida de la Universitat Rovira i Virgili i l'Autònoma de Madrid.