Els magistrats de la Sala Civil i Penal que instrueixen el cas contra l'expresident de la Generalitat Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera Irene Rigau, diuen, en l'escrit que rebutja els recursos de la defensa, que en el cas 9-N "no es tracta d'enjudiciar actes polítics ni tampoc converteix la causa en una causa política la presumpta participació en el delicte de persones que tenen o han tingut elevades responsabilitats governamentals".

Quatre dies abans de la declaració de l'exconseller de la Presidència Francesc Homs al Tribunal Suprem, pel mateix cas, el TSJC escalfa l'ambient. Els jutges que porten la causa han rebutjat el recurs de la defensa per evitar el judici. Una desestimació que ja s'esperava i que fa que Mas, Ortega i Rigau s'hagin d'asseure al banc dels acusats. 

Els jutges Enric Anglada, María Eugènia Alegret i José Carlos Iglesias han rebutjat els recursos per aturar el judici del 9-N fent un al·legat a la seva independència com a magistrats i carregant contra mitjans i opinadors que relacionen el procés judicial contra Artur Mas al procés independentista que està vivint el país.

Diu la interlocutòria: "Tots els recurrents, en menor o major mesura, posen de manifest que la causa es troba instrumentalitzada políticament, que il·lustres comentaristes afirmen que se segueix per actuacions de caràcter polític i encara que es diu confiar en la independència d'aquesta Sala, s'insinua de forma velada que aquesta independència només es demostraria si es revoqués l'Acte dictat". És un dels arguments per rebatre el recurs de la defensa on s'al·lega la instrumentalització de la justícia per abordar un problema polític.

En aquest sentit, els tres magistrats defensen el procés judicial contra Mas, Ortega i Rigau així: "Aquesta Sala ha de fer abstracció dels judicis d'intencions que sembla que inevitablement resulten dels pronunciaments judicials en procediments que tenen transcendència mediàtica".

Els tres magistrats fan un clar al·legat a la seva independència com a jutges: "Tampoc li correspon asseverar la seva independència, que es troba plenament garantida al nostre país per normes d'alt rang jurídic com són les que regulen l'estatut jurídic de jutges i magistrats".

El TSJC minimitza el daltabaix a Fiscalia

El recurs que van presentar els advocats de la defensa també feia referència a la divisió entre els fiscals de Catalunya sobre la idoneïtat de presentar o no la querella contra els responsables de la consulta del 9-N. Va ser finalment la Fiscalia General de l'Estat qui la va presentar, però en decurs de les gestions hi va haver el desacord dels fiscals de Barcelona que no veien prou fonament jurídic per portar als tribunals tres membres del Govern de la Generalitat. Els fiscals catalans es van negar a signar la querella i va ser finalment el fiscal general de l'Estat Eduardo Torres-Dulce qui la va presentar.

Sobre aquestes discrepàncies el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya també n'opina i els treu importància: "Resulten irrellevants igualment, almenys en aquesta fase processal, les discrepàncies tècniques hagudes en el si de la Fiscalia (en bona part solucionades en el curs de la mateixa instrucció) abans de la presentació de la querella, en tant que les mateixes van ser dirimides amb els mecanismes previstos en el seu propi Estatut orgànic". 

Aquestes diferències "dirimides amb els mecanismes previstos en el seu propi Estatut orgànic" van provocar la convocatòria de la Junta de Fiscals extraordinària per decidir si es presentava la querella o no. Una reunió que feia anys que no es convocava.

Mesos abans ja havien cessat el fiscal en cap de Catalunya Martin Rodríguez Sol perquè havia avalat el dret a decidir dins un marc legal.

Pendent de data pel judici

Com ja va avançar El Nacional, el judici a Fèlix Millet i Jordi Montull per l'espoli al Palau de la Música podria endarrerir el judici de l'altre gran cas dels tribunals catalans: el d'Artur MasJoana Ortega i Irene Rigau per la consulta del 9-N.

Tots dos estan en la recta final, però la complexitat del judici per l'espoli del Palau de la Música deixarà esperant a la cua Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau. A més, el cas Palau compta amb el mateix fiscal i alguns dels advocats del cas 9-N i la complicació dels dos processos farà difícil que puguin coincidir. Per tant, un haurà d'anar darrere l'altre. I el primer serà el de Millet i Montull per com estan ara mateix els tràmits a l'Audiència de Barcelona. 

Fins que no s'acabi aquest procés, els advocats veuen complicat poder compaginar els dos judicis: "Si estem amb el Palau, no podem fer el 9-N", diuen a El Nacional fonts de la defensa. "El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya s'haurà d'esperar", diu l'advocat de Montull. I és que a més de la possible coincidència de sessions, hi ha tota la preparació amb els acusats, els interrogatoris dels testimonis, les proves i els informes finals. 

Llegeix aquí la interlocutòria