La jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha citat de nou per a dilluns que ve, dia 16, els líders de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i d'Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, respectivament, i al Major dels Mossos, Josep Lluis Trapero, als quals investiga per un delicte de sedició, han informat a Efe fonts jurídiques.

Tots tres van acudir ja a declarar com a investigats el passat 6 d'octubre al costat del major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, pel setge a la Guàrdia Civil el 20 de setembre i van quedar en llibertat en no demanar la Fiscalia mesures cautelars a l'espera que els imputats estudiessin un nou atestat aportat aquell mateix dia per la Guàrdia Civil i que ampliava la investigació a l'1-O.

Lamela els ha citat després de notificar un acte rebutjant la declinatòria de competència que tots dos van plantejar a favor dels jutjats de Barcelona, i en la qual destaca que els fets ocorreguts el 20 de setembre i durant l'1-O no van ser "aïllats" sinó que formen part d'un full de ruta per a la independència en el qual juguen un paper "essencial" l'ANC i Òmnium Cultural. 

També ha estat citada la intendent dels mossos Teresa Laplana, que divendres passat va demanar declarar per videoconferència per problemes de salut, i tres testimonis: la secretària judicial que va assistir al registre de la Conselleria d'Economia el passat 20 de setembre, i que, davant el setge, va haver de sortir de l'edifici per un teatre annex camuflada entre el públic, i dos guàrdies civils.

En aquest nou atestat, la Guàrdia Civil acusa Trapero d'inacció en el referèndum de l'1-O a Catalunya i de respondre amb això a un pla premeditat "en connexió directa" amb el president i el vicepresident de la Generalitat, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, respectivament.

Per a la Guàrdia Civil "és evident" que aquesta inacció no va poder recaure en la voluntat individual d'agents, sinó que "més aviat va respondre a un pla premeditat per evitar actuar i que no podia més que procedir de la cúpula policial de Mossos", comandada per Trapero "i en connexió directa amb membres del comitè estratègic", entre ells Puigdemont i Junqueras.

Trapero va ser l'únic que divendres va voler prestar declaració malgrat l'arribada d'aquest nou informe i va defensar davant la jutgessa que l'actuació del cos en el setge a la Guàrdia Civil del 20 de setembre va ser "correcta i necessària" i ha denunciat que no se'ls va avisar "amb prou antelació".

Lamela els ha citat a tots ells dilluns a partir de les 9.00 hores després de notificar un acte rebutjant la declinatòria de competència que Sánchez i Cuixart van plantejar a favor dels jutjats de Barcelona, i en el qual destaca que els fets ocorreguts el 20 de setembre i durant l'1-O no van ser "aïllats" sinó que formen part d'un full de ruta per a la independència en el qual juguen un paper "essencial" l'ANC i Òmnium Cultural.

Segons la jutge, "en l'estratègia dissenyada, la seva activitat -la de Sànchez i Cuixart-, després de l'aprovació de les lleis de desconnexió i de la Llei de convocatòria del referèndum, resultava essencial per dirigir totes les sinergies independentistes en una mateixa direcció que culminés amb la mobilització de la totalitat de la societat catalana que "combregava amb les tesis sobiranista".

Recorda Lamela que en admetre a tràmit la denúncia de la Fiscalia pel setge a la Guàrdia Civil durant els registres del 20 de setembre per impedir l'1-O ja va dir que si bé tots els delictes de sedició no són competència de l'Audiència Nacional, en aquest cas sí ho era perquè suposava "un atac a la forma de govern", delicte del qual sí és competent aquest tribunal.

A això afegeix ara que els fets no són aïllats, "com volen fer semblar les parts que proposen la qüestió de competència, sinó que s'emmarquen dins d'una estratègia complexa" en la qual col·laboren Cuixart i Sànchez "en execució del full de ruta dissenyada per obtenir la independència de Catalunya".

Considera a més que tots dos "formen part d'un comitè estratègic amb unes funcions concretes a executar", tal com assenyalava la Guàrdia Civil en l'últim atestat.

L'informe policial considera que Sànchez i Cuixart estan "en una posició decisòria similar" a la que ostenta la cúpula del Govern català, mentre el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, seria el braç executor del pla independentista.