Davant aquest cap de setmana llarg, amb el dilluns 15 d'agost festiu, el Servei Català de Trànsit (SCT) demana màxima precaució en els desplaçaments per vies secundàries i locals, sobretot en els trajectes curts i per carreteres conegudes, i també en els desplaçaments cap a zones de platja. 

L’SCT també recomana augmentar la prudència en els desplaçaments cap a les zones de platja, molt habituals també en aquests dies festius i que fan que la mobilitat sigui molt elevada, en moments puntuals, a les carreteres de la costa. En aquests casos, com sempre, per evitar accidents, cal adaptar la velocitat, incrementar la distància de seguretat i sobretot evitar distraccions i no manipular el mòbil ni altres dispositius electrònics mentre s’està conduint.

Si beus, no condueixis

L’SCT vol recordar, una vegada més, la incompatibilitat de la conducció segura amb el consum d’alcohol o substàncies estupefaents. Convé recordar que els principals efectes de la ingesta d’alcohol en la conducció són l’augment del temps de reacció, problemes de percepció, d’atenció, control i coordinació, així com també l’increment de la somnolència. A més, tot i que se circuli amb una taxa d’alcoholèmia dins dels marges legals permesos, el risc d’accident pot incrementar, atès que l’única taxa segura és 0,0%. D’altra banda, el consum de substàncies psicoactives també alteren les condicions físiques i psíquiques, i comporten un risc greu per a la seguretat dels usuaris. Per tant, es demana als conductors que siguin responsables i que recordin la figura del conductor alternatiu, sobretot de cara a les sortides nocturnes durant aquestes festivitats.

Al 2015, segons dades de l’Institut de Medicina Legal, el 48,9% dels conductors morts en accidents de trànsit a Catalunya van donar positiu en consum d’alcohol, drogues o psicofàrmacs, i, en aquest sentit, es considera un dels principals factors concurrents de la sinistralitat viària i d’agreujant de la lesivitat.

En la darrera campanya preventiva de controls de drogues i alcohol que l’SCT va coordinar amb Mossos d’Esquadra i Policies Locals des de divendres 17 i fins al diumenge 26 de juny (coincidint amb la festivitat de Sant Joan) en carretera i zones urbanes es van realitzar un total de 19.829 proves d’alcoholèmia. Un 5,33% dels conductors controlats van ser denunciats per donar positiu (883 per via administrativa i 173 per la via penal) i un total d’11 conductors van ser denunciats per negar-se a sotmetre’s a la prova, fet que també comporta una sanció per la via penal. Pel que fa a les proves de drogues, se’n van efectuar 359, de les quals un 70,47 % van resultar positives (253).

Aquestes campanyes responen a l’objectiu fixat al Pla Estratègic de Seguretat Viària 2014-2020 d’intensificar les accions preventives de sensibilització i també els controls dissuasius per reduir el nombre de conductors sota els efectes de l’alcohol, drogues i psicofàrmacs. Al llarg d’aquest 2016, es portaran a terme fins a 14 campanyes preventives i integrals de les policies de Trànsit de Catalunya. En la resta d’aquests controls intensius es fa especial atenció als següents factors de risc que concorren en l’accidentalitat: velocitat excessiva o inadequada, les distraccions (en especial, ús de mòbils), elements de seguretat passiva (casc, cinturó, sistemes de retenció infantil).

Conduir amb una taxa d’alcohol superior a la permesa suposa una sanció econòmica d’entre 500 i 1.000 euros i la detracció de 4 o 6 punts del permís de conduir ­–veure els supòsits en aquest enllaç: http://transit.gencat.cat/web/.content/documents/normatives_i_legislacio/Quadres/alcohol2014.pdf–. La conducció sota els efectes de les drogues, implica una sanció econòmica de 1.000 euros i la detracció de 6 punts.

Consells per a una conducció segura

Cal remarcar que, encara que es facin recorreguts breus, sempre s’ha de circular amb el cinturó de seguretat cordat i, si es viatja amb infants, cal protegir-los amb els dispositius de retenció infantil. En cas de conduir motocicletes o ciclomotors, cal portar el casc ben cordat, i també si se circula en bicicleta.

També cal insistir en la necessitat d’evitar distraccions al volant, sobretot en no manipular el mòbil mentre es condueix. En concret, el 21,15% dels accidents de trànsit amb víctimes registrats a la xarxa viària interurbana catalana el 2015 van ser per desatencions al volant. Per això aquest any 2016 s’han potenciat mesures de control policial per evitar l’ús del mòbil en la conducció com la priorització en els plans de vol de l’helicòpter de l’SCT de les tasques vigilància i control per detectar i sancionar els conductors que utilitzin el mòbil mentre condueixen.

Mesures especials 

Quant a les mesures especials per minimitzar les afectacions viàries de sortida, tant  divendres 12  d’agost  a  la  tarda  com  dissabte  13  al  matí a la GI-662 a Castell-Platja d’Aro s’invertirà la prioritat de pas de la rotonda situada al punt quilomètric 3,8. Dissabte, per tal d’evitar retencions a la sortida 31 de l’AP-7 en sentit sud, s’invertirà la prioritat de la rotonda amb l’N-340 al Vendrell.

D’altra banda, per afavorir la mobilitat de retorn, el diumenge 14 d’agost i el dilluns 15 s’aplicarà una ordenació especial de la mobilitat a la C-31 a Platja d’Aro (rotonda de la Nàutica) i a la C-65 a Cassà de la Selva. També diumenge a la tarda s’anul·larà el carril lent de la C-14 entre Reus i Montblanc en sentit nord per tal d’optimitzar la capacitat viària de la carretera i s’invertirà la prioritat a l’enllaç de la carretera C-14 amb l’N-240 a Montblanc.

També convé destacar que, amb motiu de la festa major d’Amposta, des de les 14 hores del diumenge 14 d’agost i fins a les 14 hores del dilluns 15 d’agost, hi haurà restriccions de trànsit  a l’N-340 abans del Pont Penjant d’Amposta en direcció Amposta. El trànsit procedent de l’N-340 en sentit Amposta serà desviat cap a la carretera TV-3454 i també es podrà accedir a la població per l’entrada de l’Avinguda de Sant Jaume o la carretera C-12.

Els usuaris es poden informar de l’estat del trànsit a través del 012, del Twitter de l’SCT @transit, del web http://transit.gencat.cat i a través de les cròniques radiofòniques i televisives dels diversos mitjans de comunicació.