Una trucada a temps pot salvar una vida. Cada dia el 112 en rep 5.500. 200 professionals estan al capdavant d'aquest servei.

El SEM, mentre es va anant desenvolupant el sistema sanitari català, als anys vuitanta, es veu en la necessitat de crear un sistema d'emergències que actuï al carrer, davant l'alta sinistralitat i mortalitat que es va començar a detectar entre que passava un accident o apareixien uns símptomes d'afectació de la salut fins que les víctimes i pacients arribaven als hospitals.

A partir d'aquí es comença a gestar un sistema d'emergències preparat per sortir al carrer i atendre el malalt abans d'arribar a l'hospital, amb vehicles equipats i personal de formació específica i amb la coordinació entre qui rep l'alerta i qui envia els recursos. El 1985 es va fer la prova pilot i amb 9 mesos es va crear el Sistema d'Emergències Mèdiques, i el 1990 es va posar en marxa ja el SEM a Barcelona amb el número de referència 061. Anys més tard, el 2001, s'activa el servei Sanitat Respon, pioner a l'Estat espanyol.

Què passa quan truquem al SEM?

El SEM té tres sales operatives de coordinació i informació sanitària ubicades a l’Hospitalet de Llobregat, Reus i Barcelona ciutat.

Les sales de l'Hospitalet i Barcelona recullen i donen servei a les comarques de Girona, la Catalunya Central, els municipis del nord de l'àrea metropolitana, del sud i Barcelona ciutat. Són 6.500.000 de ciutadans. L'altra sala és a Reus i dóna servei a les comarques de Lleida, Tarragona, Terres de l'Ebre i el Pirineu. 

 

Galeria d'imatges: fes click a la dreta de la imatge per moure't per la galeria

...

 

Però a més, el SEM té diferents bases repartides per tot el territori. És on hi ha les ambulàncies que surten a fer els serveis d'urgències. Les bases assistencials del SEM estan ubicades majoritàriament en hospitals de la xarxa sanitària d'ús públic i en centres d’atenció primària (CAP). S'aconsegueix, així, reduir al màxim la distància entre el lloc de l'incident i el vehicle amb l’equip assistencial que ha d'atendre la demanda d'urgència o emergència sanitària.

Els operadors de demanda reben i gestionen la trucada amb l'assistència de personal mèdic, determinant una prioritat segons la patologia i, o bé s'assigna el recurs més adient per fer l'assistència in situ, o bé es resol l'assistència mitjançant un consell sanitari telefònic.

Quan la trucada requereix la mobilització d'un recurs, un equip assistencial es desplaça fins al lloc de l'incident per realitzar l'assistència i estabilització del pacient i, si cal, traslladar-lo a un centre sanitari.

En el moment en què el SEM rep la trucada, sigui a través del 112 o del 061, en només 4 minuts l'ambulància ja està en camí i en menys de 20 ja és a lloc.

Quan el trasllat a l'hospital ha de ser al més ràpid possible

A les 9 hores del matí, des de la sala de control del 112, la calma aparent no reflecteix el que passa darrere cada trucada. 

Les taules de recepció de trucades del 112, 061, la dels metges que fan l'atenció telefònica i la que activa les ambulàncies ja estan a ple rendiment. La celeritat amb què actuen i la tranquil·litat amb què atenen cada una de les emergències, contrasta amb el que es viu al carrer.

La gran majoria de casos són atencions mèdiques domiciliàries que acaben amb el trasllat a l'hospital. Com el tromboembolisme pulmonar que vam trobar durant la jornada fent guàrdia amb el SEM.

 

Galeria d'imatges: Clica a la dreta de la imatge per moure't per la galeria

...

 

Codi '3-8', quan no hi ha res a fer

S'activa un avís, som al centre de Barcelona. Dos taxis han topat. No hi ha ferits greus. Aparentment, els passatgers d'un dels taxis, no tenen res, un gran ensurt, això sí. Arriba l'ambulància i l'equip del SEM els ajuda a sortir del taxi i els porta fins al vehicle sanitari o els comença a examinar. Han rebut algun cop i els fan mal les cervicals.

Mentre som amb els turistes del taxi, arriba una nova alarma. És urgent. Sembla un infart. En menys de 10 minuts creuem la ciutat i arribem al districte de Sant Martí. Hi ha dues ambulàncies, al mig del carrer, i l'equip del SEM té dificultats per entrar a l'edifici. Els minuts són bàsics aquí per fer una reanimació, si es tracta realment d'un atac de cor. Finalment, obren la porta i els dos equips enfilen l'escala sense dilació.

Hi ha trucades que salven vides. Hi ha mitja hora que és com l'or. Aconseguir l'atenció directa al pacient els primers trenta minuts és clau per salvar-li la vida. Però no sempre l'equip de SEM arriba a temps i troba el diagnòstic esperat.

 

Galeria d'imatges: Clica a la dreta de la imatge per a moure't per la galeria

...

 

El dia a dia

El dia a dia del SEM està lligat, també, a la resta de cossos d'emergències. Bombers, Mossos, Protecció Civil i SEM uneixen esforços.

A més, el SEM coordina els trasllats de pacients crítics (adults i pediàtrics) procedents d'un hospital que no disposa dels mitjans diagnòstics o terapèutics adequats a la patologia del malalt, a un altre centre amb els mitjans tècnics i humans necessaris. Determina el tipus d'hospital segons patologia, cerca el llit, mobilitza el recurs i fa el trasllat assistit per un equip SEM per tal de garantir l'estabilitat del malalt en tot moment.

Les grans emergències

El Sistema d'Emergències Mèdiques té una àrea específica de cobertura sanitària quan existeix un risc previsible. Per exemple, grans esdeveniments, celebracions esportives, manifestacions... 

A més, treballen en accidents de múltiples víctimes, catàstrofes o situacions amb risc de contaminació. Hi ha dues fases d'intervenció: la que dóna resposta immediata i s'activa en casos de nevades, incendis forestals o accidents de gran magnitud com va ser el de l'autocar de Freginals.

I, en segon lloc, la unitat de suport a les víctimes. "És un treball que realitzem molt freqüentment després d'aquestes emergències, com va ser l'accident aeri de Germanwings o l'atropellament de tren de Castelldefels", explica Albert Anguera, sotscap de la unitat d'intervenció. 

"Estar al costat de les famílies i donar suport tant assistencial com psicològic fins que superen el moment de lliurament dels cossos i estiguin acompanyats", és potser la part menys visible dels professionals d'aquesta unitat que s'encarrega, també, de planificar i executar l'assistència sanitària dels diferents plans d'emergència de la Generalitat de Catalunya, amb un vincle directe amb la Direcció General de Protecció Civil.

Els serveis especials del SEM col·laboren, també, amb l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) per realitzar els trasllats d'òrgans a aeroports i hospitals de Catalunya, així com dels equips mèdics que realitzen les intervencions.

Cooperació internacional

La cooperació internacional és dins el llarg llistat de serveis dels equips d'emergències mèdiques. "Hi ha una unitat a punt per si som requerits en una situació de catàstrofe, no només en l'àmbit comunitari. La nostra unitat disposa del material necessari per poder intervenir sobre el territori durant un període gran de temps, sigui el país que sigui, d'una manera autosuficient", explica Anguera.

El SEM té diverses línies de treball de cooperació internacional i fins a quatre equipaments específics d'intervenció.