La policia ha fet el 'Top 10' dels rumors i llegendes urbanes que corren per Whatsapp i les xarxes socials. Davant l'increment d'aquest tipus de missatges alertant de tota mena de perills, la policia espanyola ha fet el llistat dels que estan corrent més i alerta que són falsos i que només s'ha de fer cas de les fonts oficials. També demanen que qui els rebi aturi la cadena per evitar que es viralitzin.

Segons el CNP, "els grups de Whatsapp estan desbancant les xarxes socials com a potents altaveus de rumors, la majoria fent referència a suposades fonts oficials, i intenten així donar-los més credibilitat". La majoria d'aquests rumors són anònims; es repeteixen periòdicament; acostumen a tenir un ganxo morbós o alarmant per generar més difusió; la redacció és dolenta i amb faltes d'ortografia i demanen l'enviament a tots els contactes per aconseguir que es faci viral.

Entre els deu missatges més enviats i rebuts n'hi ha que parlen de suposats segrestadors de nens, colònies que fan adormir i que es fan servir per robar, llaminadures amb drogues, rituals de bandes de lladres que assalten cotxes a la carretera, fruites infectades amb el virus de la SIDA o imminents atemptats en centres comercials.

Aquest és el Top 10:

1.- Segrest de menors d'un matrimoni

2.- Fruites infectades de VIH

3.- Atemptat terrorista

4.- Colònia que adorm per robar

5.- Llaminadures amb droga

6.- Falsos vals de descompte

7.- Clauers amb xip localitzador

8.- Llums de cotxe

9.- Trucada de 1.500 euros

10.- Segrest de menors en un emprovador

Com detectar el rumor

La majoria d'aquests falsos rumors són anònims, no estan signats, encara que fan referència a fonts fiables. A més solen estar redactats de la manera més atemporal possible i no tenen data de publicació per tal que pervisquin el màxim possible circulant a la xarxa. Un altre tret que els defineix és que compten amb un ganxo -generador de por, morbós o de tipus econòmic- per captar l'atenció de l'internauta. També intenten aprofitar una conjuntura favorable i relacionada amb la informació falsa, com la comissió d'atemptats terroristes en altres països.

Els rumors, generalment, estan escrits en castellà neutre (si empren aquest idioma) per facilitar la difusió a nivell internacional en els països de parla hispana. A més, habitualment contenen faltes d'ortografia o una redacció deficient. També com a característica comuna trobem que normalment inclouen una petició de reenviament, ja sigui per alertar altres persones, per evitar mala sort o la mort, conscienciar altres o amb qualsevol altre motiu. L'objectiu d'aquesta petició de reenviament resideix a captar adreces de correu, crear bases de dades, transmetre virus informàtics, realitzar posteriors campanyes de correu massiu o simplement difondre la informació falsa el màxim possible per generar la por en la població.

Whatsapp, difusió meteòrica

Els grups de Whatsapp estan desbancant les xarxes socials com a potents altaveus de rumors irracionals, alguns citant falsament una font oficial; altres que són noves versions de rumors antics. Des del Grup de Xarxes Socials de la Policia Nacional es recorda la importància de no creure ni difondre missatges que no procedeixin directament de fonts oficials i demanar a la resta que no se li doni credibilitat.

Riscos totalment fonamentats, suposats malfactors que semblen de pel·lícula, pràctiques o crims molt propis de la ficció ... són difosos a tots els contactes, especialment pels grups d'adults, de vegades sense verificació.

Els nous gadgets, com smartphones o tablets, s'han convertit en potents eines per difondre aquests rumors. Els especialistes de la Unitat d'Investigació Tecnològica (UIT) i del Grup de Xarxes Socials de la Policia Nacional han registrat milers de denúncies, consultes i peticions d'ajuda dels internautes a través dels canals telemàtics de la Policia, com @policia https://www.facebook.com/PoliciaNacional o www.policia.es/colabora.php.

Els Mossos, en guàrdia

Els Mossos d'Esquadra també estan fent una campanya per evitar que els rumors continuïn circulant. La policia catalana fa servir les seves pròpies xarxes per desmentir-los i combatre'ls.