Fa quinze dies que la vila de Gràcia està en mans del Banc Expropiat i dels Mossos d'Esquadra. Durant les darreres dues setmanes, s'ha viscut amb un constant interrogant al barri, sense saber si una nit més hi hauria aldarulls, si la manifestació convocada acabaria amb una reocupació del banc, si la cassolada acabaria a cop de porra i sense saber fins quan s'allargarà l'estira-i-arronsa on hi ha implicats els okupes del Banc Expropiat, la guerrilla urbana que va ocasionar els incidents més greus, els Mossos d'Esquadra encarregats de la seguretat ciutadana, l'Ajuntament de Barcelona, els veïns, els comerciants, els espontanis que s'han apuntat dia sí dia no a les convocatòries reivindicatives i la premsa, que ho ha de seguir tot, ha d'esquivar les càrregues i els llançaments d'objectes voladors i les crítiques i atacs d'alguns activistes.

La CUP i CDC s'han afegit al debat polititzat del que no deixa de ser un desallotjament ajornat l'any 2014 per la pressió dels fets de can Vies i l'ombra de les eleccions municipals de l'any passat. 

L'amenaça de desallotjament era sabuda per tots. Els okupes del Banc Expropiat sabien que havien de marxar i que hi havia una data límit. Sabien que la primera data del desembre del 2014 s'havia ajornat, però també sabien que el jutge havia ordenat buidar el Banc Expropiat i que la data límit era a finals de juny. 

Els Mossos irrompen al banc el dilluns 23 de maig, un any després de les eleccions municipals i, per tant, a les vigílies que Ada Colau celebri els primers dotze mesos com a vencedora d'unes eleccions que la van proclamar alcaldessa. 

La reacció dels okupes és idèntica a la de can Vies: dos d'ells es tanquen a la caixa forta de l'antiga seu de Catalunya Caixa amb les mans dins de dos bidons plens de ciment. Després, a la tarda, manifestació. I quan cau el sol, aldarulls, els més greus a Barcelona dels últims dos anys. Però la reivindicació s'allarga i perden el seguiment esperat per aguantar la resistència

Aldarulls i policia

El focus se centra en els incidents, en l'actuació policial. El barri viu dues nits més d'incidents, la del 24 de maig quan es va reobrir la porta amb una radial que perfora l'acer que el blinda. I la del 25, amb incidents simultanis a diferents punts del barri. La cassolada del dia 26 rebaixa tres nits d'incidents, però no la tensió al barri, que continua en alerta. 

La primera nit tranquil·la a Gràcia va ser la del divendres 27, justament el dia que va sortir la sentència del cas Ester Quintana que absol els dos mossos acusats. S'esperaven incidents, però no és fins diumenge 29 de maig que el Banc Expropiat convoca noves mobilitzacions. S'esperava un dia de reivindicacions, d'encerclar el banc i de possibles aldarulls. Però la jornada va acabar amb algunes càrregues al matí en la mateixa línia policial que blindava tots els accessos al banc i a la tarda la manifestació es va desinflar. I fins al cap d'una setmana no hi va haver rèplica. Dissabte, 4 de juny, a plena llum del dia, cinc okupes fan un forat al costat de la porta i entren al Banc Expropiat. Això fa tenir els Mossos d'Esquadra de nou blindant el local, botigues tancades i tensió al barri un dissabte assolellat. Cosa que fa que creixin les crítiques i el malestar de comerciants i veïns.

Els incidents dels primers dies i les contínues convocatòries a través de les xarxes socials del Banc Expropiat fan mantenir els Mossos d'Esquadra en guàrdia, que han arribat a tenir un agent per manifestant algun dia i a encapsular 100 activistes que venien de fer l'escarni al propietari del local del Banc Expropiat, Manuel Bravo Solano. 

Els Mossos van avisar el primer dia que no abaixarien la guàrdia, el director general de la policia, Albert Batlle al Parlament va mostrar mà ferma contra la guerrilla urbana i el conseller d'Interior, Jordi Jané, va anunciar detencions. De fet, només s'han detingut dues persones pels incidents a Gràcia. La policia està mirant d'identificar els qui van provocar els aldarulls per fer les detencions, com també va passar amb can Vies. 

Negociació i solució

Els okupes no volen negociar. Volen tornar al banc. Ho diuen clar a les xarxes socials, amb comunicats i amb els actes reivindicatius que busquen la sorpresa de seguidors i detractors. La primera setmana de conflicte l'Ajuntament proposa que les entitats veïnals facin de mediadors. Com ja va passar a can Vies. Però l'acord no arriba. Fins una setmana més tard de l'inici del conflicte, el regidor del districte de Gràcia, Eloi Badia, no explica que s'intenta negociar i també trobar una solució. I esclata una altra polèmica: la compra o no del local.

El propietari demana més de 500.000 euros. L'Ajuntament no veu assumible el preu per proposar la compra del local a les entitats amb l'aval del consistori. I mentre Eloi Badia explica la situació i Laia Ortiz confirma que s'estudia comprar el Banc Expropiat, Ada Colau la desautoritza i diu que ho descarten. 

La negociació està en un punt mort, tot i la reunió d'entitats veïnals dijous 26 de maig i la proposta de l'Ajuntament de reubicar les activitats del Banc Expropiat en un local municipal.

Comerciants i veïns

Durant 15 dies, sense treva els caps de setmana, els comerciants i veïns de Gràcia veuen com s'han de tancar a casa, aparcar lluny els cotxes i motos i tancar les botigues. Tot i que els okupes del Banc Expropiat asseguren tenir el suport del barri, els comerciants diuen que els han caigut les vendes un 80% i els veïns no acaben d'afegir-se a les convocatòries. Ni tan sols a la cassolada, on alguns van llençar objectes contra els manifestants. 

La presència policial constant al barri, amb l'helicòpter sobrevolant la vila molesta, també, els veïns. L'alcaldessa demana, en un primer moment, proporcionalitat en les intervencions policials, però després es posa al costat dels Mossos perquè, diu, "els incidents s'han d'acabar". La polèmica deriva en un pla d'ajuts per al comerç afectat pels aldarulls. 

Trias i la fiscal

Dijous 26 de maig la Fiscalia entra en joc. Investiga l'exalcalde Xavier Trias per haver pagat el lloguer del denominat Banc Expropiat de Gràcia a l'empresa propietària del local. L'escrit de la Fiscalia acusa Trias d'un presumpte delicte de malversació de fons públics i diu que l'exalcalde va signar el contracte de lloguer de 65.500 euros per evitar el desallotjament i possibles aldarulls. 

El govern d'Ada Colau no ha renovat el contracte de lloguer firmat sis mesos abans de les eleccions per Xavier Trias, que acabava de sortir del conflicte de can Vies. 

La foto i la cançó

La segona nit després del desallotjament ens va deixar una imatge compartida per simpatitzants del Banc Expropiat i detractors. La veïna de Gràcia agafada al senyal que parla amb un antiavalot, que va poder captar el fotògraf d'El Nacional Sergi Alcàzar. La foto es va fer viral i acaba representant el moviment a Gràcia aquests darrers 15 dies. 

Maria Lluïsa Bueno Carol va baixar a xafardejar i a veure qui començava els aldarulls i va acabar sent una icona dels fets de Gràcia, amb un perfil de Twitter fals amb la foto viral: t

En l'equador d'aquests 15 dies va sorgir el hit de la lluita pel Banc Expropiat. Una cançó que corre per la xarxa i que els okupes van posar davant les oficines de Manuel Bravo Solano el dijous 2 de juny, quan van fer l'escarni. És la cançó del Banc Expropiat. Una acció reivindicativa-festiva que els activistes van gravar per difondre la seva lluita i que van difondre per les xarxes. El Nacional va tenir accés al hit musical que van fer els okupes i que vol ser emblema de la seva lluita i reivindicació.