Milers de persones han sortit al carrer a Terrassa per donar el seu suport a l’Ajuntament de la ciutat en la seva lluita oberta amb l’empresa Mina, que gestiona l’aigua de la cocapital vallesana des de fa 75 anys. Una de les principals promeses electorals de l’actual alcalde, el socialista Jordi Ballart, és la remunicipalització de l’aigua i, avui, el conflicte està aturat als jutjats.

En el transcurs de la marxa, Ballart ha criticat la col·laboració “nul·la” de la companyia i l'ha acusat de posar “pals a les rodes constantment presentant recursos judicials contra acords municipals”. El contracte de concessió entre Mina i l’Ajuntament, signat el 1941, ja ha arribat a la seva fi i la majoria de regidors del ple municipal -20 de 27- està a favor de la no renovació del contracte. “Res ens detindrà en l’objectiu de gestionar l’aigua com un bé comú i mai més com un negoci privat”.

La jornada reivindicativa ha estat organitzada per les entitats ‘Taula de l’Aigua’ i ‘Aigua és Vida’ i ha recorregut els carrers del municipi fins arribar a la Plaça del Raval de Montserrat, on hi ha el consistori. La protesta ha comptat amb el suport de prop de 100 entitats, sindicats i partits polítics, com el PSC, En Comú, ERC i la CUP. Els reclams dels terrassencs i terrassenques avui han traspassat les fronteres de la ciutat. A part de l’equip de govern i regidors de l’Ajuntament, també hi han fet acte de presència personalitats com Xavier Domènech, Joan Tardà o Anna Gabriel.

Terrassa, obrint camí

El procés que s’està desenvolupant a la quarta ciutat de Catalunya s’observa amb especial deteniment des d’arreu del territori. De fet, Terrassa és la primera considerada “gran ciutat” que inicia un procés d’aquestes característiques, a remolc d’altres ciutats europees com París o Berlín. Tal com explica César Guía, portaveu de l’associació Taula de l’Aigua, la manifestació d’avui és un cop d’efecte que mostra “que la municipalització de l’aigua és possible i Terrassa ha de ser la punta de llança per a tots aquells ajuntaments que es troben en la mateixa situació”.

Els organitzadors de la marxa han animat els consistoris de Barcelona, Badalona o Santa Coloma de Gramenet, entre d'altres, a seguir els mateixos passos que la cocapital del Vallès Occidental.

La democràcia, en joc

El lema principal de la mobilització, que encapçalava el grup de manifestants, era “per una gestió pública i democràtica de l’aigua”. La segona gran pancarta reclamava que “s’escriu aigua, es llegeix democràcia”. Per la seva banda, el batlle terrassenc ha remarcat que, en tot aquest procés, no tan sols està en joc la gestió pública de l’aigua, sinó també “la pròpia democràcia”.

“No és vàlid que uns pocs que fan negoci amb un bé públic pretenguin estar per sobre de les decisions democràtiques”, ha criticat Batllart, qui també ha qualificat la ciutat com a “capital de l’aigua” a Europa. 

El procés continua

L’Ajuntament posa fil a l’agulla. Amb el suport de ple municipal, aprovarà aquesta primavera l’informe tècnic sobre el futur model de gestió del servei. No obstant això, el procés s’alentirà perquè la concessió actual a Mina Aigües de Terrassa haurà d’allargar-se sis mesos. “Aquest procés és imparable”, ha sentenciat Ballart.