Més d'un miler de voluntaris han recorregut aquesta matinada de dijous els carrers de Barcelona, Mataró i Sant Adrià de Besòs per fer actualitzar el cens de persones sense llar que viuen al ras. L'acció, que es fa repetidament en diferents ciutats de l'àrea metropolitana de Barcelona, i també a les principals capitals del país, pretén "donar visibilitat" a la situació de fragilitat que viuen aquestes persones i reclamar solucions a les administracions.

"És important generar un vincle de confiança per conèixer de primera mà les seves necessitats i poder dissenyar programes més adequats", explica el responsable de la Creu Roja de Mataró, Santi de Arcos. El recompte està organitzat pels diferents ajuntaments i entitats del tercer sector.

La capital del Maresme era una de les tres ciutats que aquesta matinada s'ha mobilitzat per fer el recompte. Feia set anys que no s'actualitzaven les dades i l'última vegada que es va fer el cens de persones sense llar, l'any 2010, es van arribar a comptar mig centenar de persones. El perfil d'aquestes persones al llarg dels anys, expliquen des de Creu Roja, ha anar variant.

Recórrer al carrer

Durant els anys més durs de la crisi, asseguren, hi havia sobretot immigrants que, en perdre la feina, acabaven recorrent al carrer. Aquella onada ara ja no existeix i darrerament ha aparegut arreu un perfil de 'nous pobres' que es troben al carrer per primera vegada després de dur, fins al moment, una vida més o menys còmoda.

El seu responsable de Creu Roja a Mataró, Santi de Arcos, recorda que arribar a la situació de "tocar carrer" suposa un cop molt dur per a moltes persones i saber quantes n'hi ha, donar visibilitat al problema per no deixar ciutadana "abandonats" i poder-los oferir ajuda són els principals reptes de campanyes com la d'aquesta darrera matinada.

Creu Roja és una de les entitats que, a Mataró, més treballa amb aquest col·lectiu. Gestionen un centre d'acollida a la ciutat, ofereixen ajuda de manera proactiva durant les onades de fred i, des de fa un temps, també organitzen batudes setmanals, cada dilluns, per recollir les demandes de les persones que dormen al carrer.

Activitats de dia

Paral·lelament, l'Ajuntament i les entitats del tercer sector fa anys que van posar en marxa el Club Social Andana per a l'atenció de persones que viuen en situacions límit i que tenen en aquest 'centre de dia' una via d'escapament. El centre organitza activitats durant el dia, ofereix dinar i alguns serveis, com la bugaderia. 

L'alcalde, David Bote, que aquesta matinada també ha participat del recompte, explica que tot i el treball que ja s'està fent a la ciutat, cal "millorar la radiografia" i aconseguir que més gent es pugui apuntar a programes socials, així com preveure que, si la realitat ho requereix, es puguin impulsar noves accions per donar-hi resposta.

Els recomptes de Barcelona i Sant Adrià de Besòs és el segon any consecutiu que es fan. A la capital catalana el 2016 es van comptabilitzar 941 persones dormint al ras i, en relació als últims vuit anys, el nombre de persones que dormen al carrer a la ciutat havia augmentat en un 37%. A Sant Adrià, el recompte del 2016 va ser de 31 persones dormint el ras.

Els resultats del recompte de 2017 es donaran a conèixer avui al migdia. D’altres municipis com Girona, Lleida i Badalona, que van sortir a comptar per primera vegada l’any passat, realitzaran recomptes de forma bianual.