El Govern de la Generalitat ha presentat dues querelles contra el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, i el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, per prevaricació i usurpació de funcions.

Ho ha anunciat el conseller de Justícia, Carles Mundó, després d'enumerar la vulneració de la llei que s'ha produït per part del govern de l'Estat. I, justament per aquest motiu, el conseller explica la intervenció de la jutgessa Mercedes Armas, a qui li ha demanat que encara és a temps de rectificar i retirar l'ordre de precintar locals.

"El govern espanyol es continua amagant darrere les togues", així ha presentat el conseller de Justícia, Carles Mundó, el decàleg de les violacions de la legalitat contra el referèndum que ha fet l'Estat espanyol.

El conseller ha acusat l'executiu de Rajoy de "suspendre la divisió de poders. El pilar fonamental d'un estat de dret". Carles Mundó no ha escatimat adjectius per denunciar la vulneració dels drets fonamentals de les darreres setmanes: "No li ha importat posar en qüestió la democràcia per frenar el referèndum".

"És incomprensible que tot allò que no és delicte pateixi una persecució penal", ha conclòs el conseller de Justícia.

El conseller ha llançat un missatge molt clar a la magistrada Mercedes Armas, que ha agafat el control de les mesures contra el referèndum, però que no ha aturat la intenció del govern espanyol d'impedir votar amb l'ordre de tancament dels col·legis. "Serà la magistrada que decideix mantenir aquestes decisions la responsable del que pugui passar". I s'ha dirigit a ella directament dient que encara és a temps de rectificar.

Mundó també ha explicat que han requerit al TSJC les actuacions que s'estan fent al jutjat número 13. "No té sentit mantenir dues instruccions pels mateixos fets", ha dit Mundó.

S'ha plantejat la recusació del jutge titular d'instrucció número 13 per parcialitat. I una mostra d'això, segons Mundó, va ser la voluntat del jutge de resoldre ell mateix els habeas corpus dels detinguts.

S'ha presentat també un recurs contra el secret de sumari del jutjat 13, perquè "no està justificat mantenir-lo durant mesos i mesos". 

Els 10 punts de la vulneració de la llei

  • La persecució penal d'un fet que no és delicte amb amenaces de presó. "Convocar, organitzar i celebrar un referèndum no és cap delicte", ha exposat contundent Carles Mundó, que ha explicat que les Corts espanyoles ho van despenalitzar expressament amb l'aprovació de la Llei orgànica 2/2005.
  • El desplegament de la Guàrdia Civil i la Policia espanyola a Catalunya. Amb el desplegament de les forces i cossos de l'Estat, "el govern amenaça la reivindicació del dret a vot amb l'arribada de 10.000 agents", ha dit Mundó.
  • La designació d'un coronel de la Guàrdia Civil per dirigir els Mossos d'Esquadra. "El comandament suprem dels Mossos d'Esquadra pertany a la Generalitat", ha mantingut el conseller.
  • La intervenció de la Generalitat sense l'aval del Senat. L'executiu espanyol ha suspès l'autonomia de Catalunya al marge dels procediments legals establerts per l'article 155 de la Constitució espanyola.
  • La denúncia per sedició de la Fiscalia admesa a tràmit per l'Audiència Nacional. Totes les manifestacions a favor del referèndum i contra la detenció dels càrrecs públics han estat multitudinàries, pacífiques i ordenades, i "no són objecte del delicte de sedició que comporta penes d'entre 4 i 15 anys" de presó, ha insistit el conseller.
  • Els escorcolls sense ordre judicial i l'obertura de correu postal.
  • La citació de més de 700 alcaldes, escorcolls i precintes ordenats per la Fiscalia.
  • El tancament de webs, amenaces als mitjans i decomís de la propaganda electorals.
  • La prohibició i suspensió d'actes.
  • I l'ocultació dels motius de les detencions i de la ubicació dels detinguts.