El front judicial pel cas Fernández Díaz està ja en marxa. No hi ha res d'ofici. Ni la Fiscalia ha mogut fitxa encara, tot i rebre les gravacions del diari Público. El front judicial ve dels partits catalans. CDC, ERC, PSC i Catalunya Sí que es Pot han anunciat denuncies i ara mateix la meitat ja estan en curs.

ERC va presentar una querella el 23 de juny, el dia de la revetlla, 48 hores després que es fes públic l'escàndol. La querella dels republicans es va presentar a la Fiscalia Superior de Catalunya i ara es trametrà a Madrid, perquè és on han passat els fets. Les gravacions es van fer en diverses reunions entre el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Diaz i l'ex director de l'oficina Antifrau Daniel de Alfonso, al despatx del ministre, a Madrid. 

L'altra denúncia que ja està als jutjats és la que va presentar el PSC contra De Alfonso per calúmnies. Els socialistes van presentar la denúncia arran de la intervenció de l'ex director de l'Oficina Antifrau l'endemà que sortís a la llum el cas. A RAC1 i als Matins de TV3 De Alfonso va insinuar que qui havia filtrat les gravacions és el PSC perquè hi havia una investigació en curs sobre el finançament dels socialistes. La denúncia es va presentar als jutjats de Sant Feliu de Llobregat, els més propers als estudis de TV3 on De Alfonso va fer les declaracions.

La setmana que ve CDC presentarà una querella al Tribunal Suprem contra Jorge Fernández Diaz. S'espera a si hi ha més filtracions per acabar de tancar el text amb tots els afectats del partit, com ara l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias, que apareix a les gravacions. 

Catalunya Sí que es Pot també va anunciar accions legals. De moment estan acabant la denúncia que presentaran al Parlament. En l'escrit demanaran que la Fiscalia obri diligències i es presentaran com a acusació particular si arriba el cas.

També tirarà endavant judicialment el Síndic de Greuges. Rafael Ribó vol saber "per què un ministre de l'Interior ha promogut investigacions erràtiques, sense indicis reals, sabent que això atempta contra tots els principis elementals de l'Estat de dret". "És ell qui té el monopoli de la força a les seves mans i qui l'ha d'utilitzar amb gran cura, tot al revés del que coneixem que ha fet", ha recriminat en una roda de premsa per explicar l'obertura de l'actuació d'ofici sobre les converses, acompanyat per l'adjunt general, Jaume Saura. També ha carregat contra el ministre pel fet que s'enregistressin i es filtressin les converses, cosa que atribueix també a la "fatal administració". "Em sorprèn que l'autoritat que ens ha de protegir perquè no ens gravin s'exclami que l'han gravat al seu despatx", ha criticat. 

La Fiscalia General de l'Estat, sense fer res

La Fiscalia General de l'Estat no ha mogut fitxa des que va sorgir l'escàndol. L'endemà de conèixer els fets deia a El Nacional que "de moment, res", que no hi havia res previst, però que no descartava que al llarg de les properes hores actués d'ofici. No va obrir cap investigació d'ofici. Tot depenia de si tenia sospites que les gravacions eren il·legals o s'havien fet amb recursos policials amb finalitats partidistes. Davant aquests dos supòsits podria obrir una investigació. Però no ho va fer. Ni tan sols quan va començar a sortir esquitxada en les mateixes gravacions. 

Jorge Fernández Diaz i Daniel de Alfondo van implicar la Fiscalia de Catalunya i el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, en les maniobres per desacreditar el moviment sobiranista pocs dies abans de la consulta participativa del 9-N i, en especial, l'aleshores conseller de Presidència de la Generalitat, Francesc Homs. També parlen dels fiscals anticorrupció catalans que no col·laboren prou amb l'estratègia contra els dirigents independentistes. De l'únic de qui no es queixen és de Fernando Bermejo, el fiscal anticorrupció que porta tot el cas contra la família Pujol.