El president, Carles Puigdemont, i l’ alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han anunciat aquest matí després d’encapçalar una reunió de l’autoritat del Transport Metropolità la decisió de congelar les tarifes dels transports públics metropolitans l’any vinent, així com la decisió d’allargar la T-12 fins als 16 anys, amb una nova T-16, i crear una tarifa específica per a episodis de crisi mediambiental, la T-episodi ambiental, per accedir els usuaris habituals del transport privat al públic en termes similars a la T-10.

El president ha assenyalat que l'acord entre Generalitat, Ajuntament de Barcelona i Area Metropolitana tindrà un cost de 20 milions d'euros i que les tres administracions assumiran el 50% d'aquest dèficit. Per aquesta raó, ha emplaçat l'Estat a assumir la seva part, és a dir, el 50% restant, dispensant "exactament el mateix tracte" que atorga a la Comunitat de Madrid.

Retirada de l'Estat

Puigdemont ha retret que els darrers anys l'Estat "s'ha anat retirant" del finançament del transport públic metropolità de Barcelona, la qual cosa ha obligat les administracions catalanes a incrementar el seu esforç. Sí l'any 2008, la Generalitat finançava un 43% del sistema, ara és el 51% -ha passat de 255 milions d'euros a 350-, mentre que l'Ajuntament ha passat del 15 al 19% -de 89 a 128 milions- i l'AMB del 12 al 16% -de 71 a 108 milions d'euros-. Per contra, l'Estat finançava un 29% i ara finança un 14%, això vol dir que ha passat d'aportar 173 milions d'euros a 98 milions.

"És aquesta retirada de l'Estat en el finançament el que trobem a faltar i ens porta a reclamar la seva presència en el sosteniment del finançament d'aquest any, no només per donar un tracte d'equitat als ciutadans sinó per a rescabalar les retallades que hi ha hagut aquests anys", ha reclamat.

Els responsables de l’Autoritat Metropolitana han acordat fer arribar una carta al ministre d’Hisenda, Cristobal Montoro, en què denuncien la deficient aportació de l’Estat en el transport públic metropolità i on s’exigeix un esforç equiparable al que rep la Comunitat Autònoma de Madrid.

Operació Diàleg

“Parlen de diàleg, ho celebrem, la ciutadania ens ho demana. Aquí l’Estat té una ocasió única amb una cosa molt concreta immediata i senzilla, un acord per fer assequible aquest transport públic tan necessari”, ha reclamant Colau.

En la carta, es reclama que l'Estat xifri la seva aportació a l'Autoritat del Transport Metropolità en els pressupostos del 2017 en 108.657.721 euros, la qual cosa equival a un increment de 10 milions d'euros en relació al 2016, i reduiria a 0 el dèficit previst.

A la reunió ha participat també el vicepresident de Transport i Mobilitat de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Antonio Poveda, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull.