Un jutge de Lleida ha deixat en llibertat un home acusat d'assassinat que feia 4 mesos que era a la presó. Segons el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, "un cop rebuts els resultats de l’ADN, en no existir resultat positiu ni coincident envers l’investigat" el jutge el va deixar en llibertat ahir, just quan va tenir els resultats. No li van negar mai les proves, però el fet que sigui un procés complex ha provocat que s'hagi estat 4 mesos a la presó.

Els fets van passar al juny del 2015, quan un home va apunyalar un metge de 82 anys. La policia va trobar dos ganivets a casa de l'acusat, que s'han analitzat. Les proves havien de determinar si en aquests ganivets hi havia restes d'ADN de les víctimes. I no s'ha trobat res. 

El mes de maig passat, la policia va detenir el sospitós i el fiscal va demanar per a ell presó provisional per un delicte d'assassinat i un altre d'intent d'homicidi. La fiscalia va demanar l'ingrés a la presó mentre no es celebrés el judici, i el jutge va concedir la mesura cautelar. 

L'acusat sempre va mantenir que era innocent tant davant del jutge com a la comissaria dels Mossos on es va negar a declarar en el moment de la detenció. El seu advocat va recórrer la decisió, però l'Audiència de Lleida va desestimar el recurs. 

Mentrestant es va començar el procés per a les proves d'ADN. I davant la manca d'indicis, el jutge va ordenar un escorcoll a casa de l'acusat. L'objectiu era trobar algun objecte que relacionés l'acusat amb la víctima. Però segons han explicat fonts policials a El Nacional, "no es va trobar perfil genètic de la víctima". Perquè encara que es trobi ADN de l'acusat si no hi ha ADN de la víctima en un tant per cert elevat, no prospera. "Si no n'estem segurs, diem que no ho és". I per això, de moment, aquest cas s'ha tancat en fals. 

Procés lent

Tant la policia com el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya expliquen que s'ha anat tan ràpid com s'ha pogut. "Es va anar molt ràpid perquè estava a la presó", diuen fonts policials. "No hi ha hagut mala praxi", explica el TSJC, que afegeix que "es van practicar les proves que van demanar" i que el "procediment no s'ha fet malament". Les mateixes fonts expliquen que els casos amb un pres sempre tenen prioritat però que el procés per tenir els resultats de les proves d'ADN és lent i complex. 

Primer, perquè cal trobar els objectes, i després les mostres s'han d'analitzar, i a vegades cal analitzar-les una segona vegada. I és que cal un percentatge de coincidència alt perquè sigui acceptada com a prova judicial.

L'altre fet a tenir en compte és que els Mossos treballen amb un laboratori d'ADN per tot Catalunya.