La comunicadora gracienca Imma Sust ha obert avui les festes de Gràcia amb el seu pregó. Però la celebració encara no està a punt. La major part dels carrers on es farà la festa només han començat a apuntar la seva decoració. Als veïns els espera una nit frenètica: hauran de treballar sense descans, per dilluns al matí obrir la festa de cada carrer amb la traca i l'esmorzar de rigor.

199 anys

Aquest any la festa de Gràcia s'apropa al segon centenari. L'Ajuntament promet que el proper any la festa serà especial. En aquesta edició hi haurà més de vint carrers decorats, amb una programació plena d'activitats, La novetat és que aquest any s'incorpora a la festa la plaça del Poble Romaní, amb un programa amb moltes activitats rumberes, com un concurs de "palmas".

Pregó poc massiu

Abans i després el pregó hi ha hagut una petita demostració de folklore popular: timbalers de les colles de diables, trabucaires, exhibició dels gegants i dracs que ballaran aquests dies... Però en realitat, durant l'acte del pregó la majoria dels veïns involucrats en l'organització de la festa eren als seus carrers, en plena tasca de decoració. Per tant, la plaça de la Vila estava poc plena: hi havia molta gent de les colles de diables, i bastants jubilats. El plat fort, sens dubte, començarà demà. El regidor de districte, Eloi Garcia, ha volgut ressaltar el valor d'aquesta festa perquè ha estat organitzada des de la base, des dels veïns dels carrers. L'alcaldessa Ada Colau s'ha limitat a agrair la tasca dels organitzadors i a desitjar bona festa a tothom.

És més fàcil que Gràcia torni a ser independent que ho sigui Catalunya. Per això demano un referèndum per establir la República Independent de Gràcia

Apertura amb humor

Imma Sust, veïna del barri, ha volgut donar un toc d'humor al pregó. Ha recordat que molts graciencs fugen del barri durant les festes i ha estat especialment punyent amb la massificació turística. Ha tingut també punts d'ironia cap als organitzadors de les festes, per la seva dèria d'organitzar concursos de truites, i pel recurs continu a l'ampolla d'aigua en la decoració dels carrers ("L'ampolla d'aigua, a Gràcia, és com el porc, s'aprofita tot"). No podia faltar la sempiterna broma sobre Barcelona, sobretot aprofitant que a la balconada hi era present l'alcaldessa "de la ciutat veïna" (segons Sust). Cap al final del discurs Sust ha parlat de la independència, un tema sempre punyent per als graciencs: "És més fàcil que Gràcia torni a ser independent que ho sigui Catalunya. Per això demano un referèndum per establir la República Independent de Gràcia", ha conclòs. Ja més seriosa, ha demanat que no hi hagi cap tipus d'agressió sexista durant les festes.

El contrapregó

Dos minuts abans de les set, l'hora prevista per a l'inici del pregó, des d'un balcó adjacent al de la seu del districte, uns membres del Moviment Popular de Gràcia han efectuat un contrapregó. Aquest grup antisistema ha volgut denunciar la gentrificació del barri i la massificació turística, han protestat pel desallotjament del banc expropiat, i han donat suport als manters, dels quals afirmaven que "també són refugiats". Han acabat cridant a "l'acció popular" "contra el capitalisme, el patriarcat i l'espanyolisme". Els organitzadors del pregó oficial han esperat que els antisistema acabessin el seu contrapregó per iniciar el pregó oficial. Malgrat tot, durant l'acte oficial hi ha hagut alguns xiulets durant la intervenció d'Ada Colau (que han sigut contraposats per alguns aplaudiments). Comença a ser habitual que grups esquerrans descontents amb Barcelona en Comú boicotegin els actes on participa l'alcaldessa.