El Festival Internacional del Circ Ciutat de Figueres (Alt Empordà), fa cinc anys que organitza espectacles circenses per a tots els públics, en aquesta edició, però, compta amb un número d'equilibris en què participen gats que ha despertat polèmica entre els animalistes.

El Partit Animalista Contra el Maltractament Animal (PACMA) va fer públic ahir un comunicat en el qual rebutjaven l'espectacle de la russa Asel Saralaeva per utilitzar diversos gats que eren col·locats amb dues barres a les seves aixelles perquè es desplacessin per elles.

Després de les acusacions per part dels animalistes, que creuen que l'espectacle es basa en "l'abús i el càstig", el director del Festival Internacional del Circ de Figueres, Genís Matabosch, ha indicat que és una acusació "molt forta i desafortunada". Matabosch ha considerat que el PACMA es basa en prejudicis, ja que els seus militants "no han vingut al circ a veure l'espectacle i, a més, desconeixen totalment l'hàbitat d'aquests animals".

El director del Festival ha fet referència a un informe d'un veterinari del Col·legi de Veterinaris de Girona, que es pot trobar en el Facebook del Festival, en què testifica que els animals participants no mostren cap símptoma de maltractament i que "la seva activitat diària no condicionava en res el seu benestar físic i psíquic".

"Asel Saralaeva, la cuidadora dels gats i responsable del número, va recollir els gats dels carrers de Rússia, on les condicions meteorològiques són molt adverses, i els va donar una nova oportunitat i una nova vida", ha defensat Matabosch.

Robin Townsed

El PACMA es basa per a les seves consideracions en la modificació de la llei de Protecció de l'Animal que va ser aprovada a Catalunya, que prohibeix l'ús d'animals salvatges en les exhibicions de circ.

"Creiem que aquest espectacle ha aprofitat el suport legal d'aquesta llei", han afirmat els animalistes, que pensen que els gats, encara que són considerats animals domèstics, "es troben en un estat molt primari respecte a d'altres com els gossos", ja que "els felins no es poden ensinistrar amb estímuls positius ni amb jocs".

Davant dels arguments del partit animalista, Matabosch ha apuntat que el muntatge es basa en una complicitat total entre l'ensinistradora i els gats, i en una recompensa, ja que després de realitzar els exercicis els animals són premiats".

El director del Festival ha afirmat que "sempre treballem dins la llei, que en aquest cas considera que els animals domèstics poden realitzar aquest tipus d'activitats", i ha conclòs que no dubtaran en "arribar als tribunals per injúries i calúmnies, ja que els atacs es produeixen des del total desconeixement tant de l'atracció com de les condicions de vida d'aquests animals".