Badalona està aquests dies orgullosa de la seva nedadora olímpica, Mireia Belmonte, que dijous va guanyar l’or als 200 metres papallona. L’Ajuntament de la ciutat va fer onejar la bandera olímpica des de la plaça de la vila i els polítics municipals van córrer a felicitar la nedadora filla predilecta de la ciutat. La polèmica, però, no va trigar a arribar. Poc després es va reobrir el debat sobre l’estat de la piscina municipal de Badalona, que porta el nom de la nedadora, i la necessitat de la ciutat de tenir una piscina olímpica.

L’exalcalde i actual coordinador general del Partit Popular, Xavier Garcia Albiol, va aprofitar l’ocasió per criticar l’actual govern municipal i reclamar-li que recuperi el projecte de construcció de la piscina que ell va anunciar quan era alcalde. L’any 2014, Albiol va presentar, al costat de la nedadora Belmonte, una projecte per fer una nova piscina de 50 metres a la ciutat, d’acord amb les dimensions olímpiques, ja que actualment no n'hi ha cap. La piscina havia d’ubicar-se al barri de Bufalà, costava entre uns 10 o 12 milions d’euros i s’havia de batejar amb el nom de la medallista.

Finalment, però, la piscina olímpica no va arribar a construir-se i, de moment, només la piscina municipal ubicada al passeig marítim porta el seu nom.

“Albiol menteix”

Les crítiques d’Albiol van fer enfilar-se per les parets l’equip municipal de Guanyem Badalona En Comú que va acusar el popular de “mentider”. Segons ha explicat el tercer tinent d’alcalde José Tellez a El Nacional, quan ells van arribar a l’ajuntament ara fa un any es van adonar que “no hi havia un projecte real” per a la nova piscina olímpica. “Una presentació, un Power Point i una foto”, això és el que va deixar Albiol segons l’Ajuntament.

Téllez assegura que no hi havia cap expedient obert, per la qual cosa ells no han “aturat res”. A més critica que, tot i que la piscina costava 12 milions, aquesta partida no estava contemplada en els pressupostos quan encara governava Albiol. De fet, Téllez va denunciar que durant el 2014 el govern local del PP va aprovar un annex de 3’5 milions d’euros per equipaments esportius, una xifra que se situaria molt lluny dels milions que els tècnics havien pressupostat. A més, d’aquesta xifra, que hauria d’haver anat destinada a la piscina, encara se’n van treure 1’5 milions més per a “expropiacions”,  segons el regidor. “Es va anunciar un projecte i no es va guardar cap euro a la guardiola”, assegura Téllez.

Piscina publico-privada

L’actual Ajuntament de Badalona assegura que els “agradaria molt” tenir una piscina olímpica a la ciutat i, fins i tot, reconeixen que és una infraestructura que fa falta. Tot i això, asseguren que no està dins els seu ordre de prioritats. El tercer tinent d’alcalde ha assegurat que prefereixen destinar els diners que tenen per a partides esportives a arreglar les instal·lacions que ja tenen, abans de construir-ne de noves.

Tot i això, Téllez ha explicat a aquest diari que estan obrint converses per construir una piscina olímpica a Badalona que sigui publico-privada. Des de l’ajuntament saben que és una necessitat, i a falta de diner públic, han decidit buscar una solució basada en un consorci amb alguna empresa privada.

Mal estat de la piscina Belmonte

Aquest, però, no és l’únic punt conflictiu. L’actual piscina municipal Mireia Belmonte, situada al passeig marítim de la ciutat, té una llarga llista d’espera per apuntar-s’hi i, a més, els usuaris denuncien que les condicions són lamentables.

La piscina està situada al passeig Marítim / CCF

En declaracions a El Nacional, diversos usuaris han criticat que els vestuaris fan pudor, que el mobiliari és molt vell i que a més, hi ha goteres. Unes instal·lacions que qualifiquen de "deficients", no només a la zona de canviar-se i a les dutxes, sinó també a la pròpia piscina, on l’aigua està massa freda i on una de les finestres que dóna a al platja ha estat trencada durant força temps. A més, aquest hivern una de les calderes es va espatllar i la piscina va haver d’estar tancada durant uns mesos.

Badalona és una ciutat de 217.000 habitants, però només té tres piscines: la del centre de la ciutat, la del barri de Sistrells i la del barri de Llefià. Això suposa que hi ha una piscina per a cada 72.000 habitants. Aquest fet fa que l’espera per anar a la piscina del centre sigui insostenible, on si hi vols anar a les hores punta (passades les cinc de la tarda), l’espera és d'anys. Tot i això, les altres dues instal·lacions no tenen aquesta problemàtica.