Roger Español, ferit per bala de goma l'1 d'octubre per la policia espanyola, ha presentat la querella contra l'escopeter que el va ferir i els dos comandaments que ho van permetre.

El mateix equip que va portar el cas Ester Quintana dirigeix la seva defensa amb una línia clara: depurar responsabilitats penals i extingir definitivament l'ús de pilotes de goma a tot l'Estat espanyol, com s'ha fet a Catalunya a partir d'una ordre del Parlament de Catalunya per la qual els Mossos d'Esquadra han deixat de fer servir aquest armament. El gran salt de qualitat respecte al cas Quintana és que hi ha vídeos del tret, que faciliten la identificació de l'agent que va disparar.

"Vull ser l’últim ferit per l’Estat espanyol de bala de goma a Catalunya", ha dit avui Roger Español, que ha comparegut per primera vegada després de la lesió.

En Roger va anar a l'escola Ramon Llull, anava a ajudar els seus pares perquè poguessin votar però ell ja no ho va poder fer.

"Jo intentava tornar a casa i quan vaig rebre el tret la policia s’estava retirant i els anava seguint perquè anava a casa a buscar una cadira per als meus pares que són grans". Així relata el moment abans de l'impacte en Roger.

Després, un tret, un impacte i va caure a terra sense tenir temps de reaccionar: "No el vaig veure, no em va donar temps". "Em vaig quedar sense votar, falta un vot", diu amb un mig somriure trencat.

El policia va disparar a 15 metres d'en Roger i directament, al carrer Sardenya, entre Diputació i Gran Via.

En Roger Español ha perdut completament la visió de l'ull dret. Té un esclat ocular, fractures a l'arteria lateral, a l'os de l'òrbita i fractura del maxil·lar dret. Se li va poder reconstruir l'ull, però no hi veu.

"A les autoritats públiques els demano un reconeixement real del que va passar l'1 d'octubre", tant en l'àmbit policial com polític, ha remarcat Roger Español.

La querella que s'ha presentat avui assenyala dos comandaments del CNP, el 1C50 i el 1C51. Encara no hi ha identificat l'escopeter, però n'hi ha 8 de localitzats que la defensa espera que puguin acabar de determinar a mesura que avanci la investigació.

Les advocades Anaïs Franquesa, que s'encarrega de l'acusació particular, i Laia Serra, que s'ocupa de l'acusació popular, demanen imatges i testimonis que ajudin a tirar endavant la investigació.