Una investigació que publica la revista Scientific Reports afirma que els óssos es comuniquen mitjançant els peus, i en concret, ho fan a través de les secrecions emanades per les glàndules situades en la planta de les seves extremitats, transmetent informació precisa sobre el pas de cada individu per una zona.

"Encara que sabíem des de fa temps que els óssos realitzaven una espècie de ball prement amb força les seves mans i peus contra el terra, desconeixíem la finalitat amb què ho feien", detalla Eloy Revilla, investigador del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) a l'Estació Biològica de Doñana.

"Ara hem descobert que aquest comportament, que havia passat desapercebut per a la comunitat científica, està relacionat amb la comunicació química entre individus", afirma.

Les dades han demostrat la presència de glàndules sudorípares i sebàcies especialitzades al palmell de les seves mans i peus.

Les esmentades glàndules segreguen 26 compostos químics específics, sis d'ells exclusius dels mascles, que els óssos utilitzen activament per transmetre informació sobre la seva presència als altres individus.

També existeixen evidències que els óssos polars utilitzen aquest tipus de comunicació, per la qual cosa és molt probable que sigui present en tots.

"Igual que alguns humans poden saber qui ha estat en una habitació pel rastre de l'olor que ha deixat, els óssos poden fer-ho encara que d'una manera molt precisa i en un espai molt més gran", afirma Agnieszka Sergiel, membre de l'equip polonès que participa en l'estudi.

Aquesta no és l'única forma de comunicació; segons el CSIC, ja es coneixien alguns comportaments com marcar arbres per establir dominància o emetre secrecions a través de les glàndules anals, senyals relacionats amb el sexe de l'exemplar.