El pare de la Nadia, la nena que té tricotiodistròfia, i que va demanar diners per pagar el seu tractament, podria haver incorregut en els delictes d'estafa i apropiació indeguda. El jutge, la Fiscalia i els Mossos d'Esquadra investiguen si realment va fer servir els diners, un total de 153.000 euros, que va recollir arran d'una campanya solidaria per pagar el tractament de la nena a l'estranger. El pare ha admès ara que no va anar a Houston sinó que va portar la nena a curanderos. 

L'actuació del pare podria incórrer en els delictes d'estafa i d'apropiació indeguda. De moment encara ni tan sols se l'ha citat a declarar. Però en el cas que se l'acabés investigant, li podrien imputar aquest dos delictes.

L'acusació d'estafa s'imputa als que, amb ànim de lucre, utilitzin l'engany. Si el frau supera els 50.000 i hi ha implicades diverses persones, com seria el cas, la pena és elevada. En aquest cas, aniria de l'any als 6 anys de presó i una multa econòmica d'entre 6 i 12 mesos. La pena té en compte l'import que s'ha defraudat, en aquest cas els 153.000 euros.

També se li podria imputar apropiació indeguda. Segons el Codi Penal, el delicte s'aplica en el cas que algú s'hagi apropiat de diners i comporta una pena de presó d'entre 6 mesos a 3 anys. 

La família resident a Fígols i Alinyà, a l'Alt Urgell, necessitava 140.000 euros per operar a Houston la seva filla d'onze anys, que patiria tricotiodistròfia, una malaltia degenerativa que provoca un envelliment accelerat. La notícia afegia que el pare també tenia un càncer, que no es tractava per no perdre el temps que havia de dedicar a la seva filla. Però ara se sospita que tot plegat podria ser una estafa. Diversos famosos, com Belén Esteban o el cantant Alejandro Sanz, van difondre la sol·licitud a través de les xarxes, i en pocs dies els pares van recaptar 153.000 euros. Els diners van destinats a una organització, registrada pels pares a les Illes Balears, on vivien abans: la Asociación Nadia Nerea para la Tricotiodistrofia y las Enfermedades Raras de Baleares.

Les webs www.malaprensa.com i  www.hipertextual.com van posar en dubte alguns punts de la campanya i van denunciar les contradiccions del pare. El diari El País va investigar el cas i va denunciar que la família fa temps que organitzava campanyes amb arguments dubtosos. I això va aixecar la llebre i va motivar la investigació dels Mossos d'Esquadra.