La posada en llibertat d'un detingut després d'haver atropellat un mosso d'esquadra, poques hores abans de declarar davant el jutge, ha indignat alguns sindicats de la policia catalana, que han demanat la dimissió del comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i del director general de la Policia, Albert Batlle. La USPAC, SPC i CAT anuncien mobilitzacions i insisteixen que Trapero i Batlle han de plegar. "Anunciem mobilitzacions. Ho farem bé", diu a El Nacional Josep Miquel Milagros, portaveu del sindicat USPAC. "Anem a l'una", assegura David José del SPC, també a aquest diari. Des del CAT, Jordi Costa diu: "Volem un comissari que es preocupi dels seus agents, no del folkore". Fins ara mai s'havia demanat el cessament del cap dels Mossos d'Esquadra des del mateix cos policial.

La plantada, ahir, de Josep Lluís Trapero als agents de Rubí ha acabat de crispar els ànims d'alguns líders sindicals i de diversos agents que es van concentrar a la porta de la comissaria de Rubí, on el comissari en cap havia d'anar per donar explicacions de per què s'havia deixat en llibertat el detingut. Hi havia unes 300 persones a la concentració, la gran majoria, agents dels Mossos d'Esquadra. Trapero va arribar amb el cotxe oficial i tres vehicles més de comandaments, però en veure la concentració va marxar. Alguns agents el van veure, i fonts de la direcció general de la policia així ho confirmen. Trapero va dir que no volia participar de cap circ i va marxar: "No vull fer cap circ. Vull parlar amb els agents i traslladar perquè s'han pres les decisions", va dir Trapero, segons confirmen a El Nacional tant fonts dels sindicats com d'de la direcció general de la policia.

La polèmica arriba després d'una setmana convulsa pel cos de la policia catalana, després de les pressions de la CUP per a la dimissió del conseller Jordi Jané, arran de l'actuació d'ofici que ha portat fins a l'Audiència Nacional cinc independentistes que l'11 de setembre van cremar fotocòpies de la foto del rei Felip VI. Que Trapero ahir no acabés entrant a la reunió a la comissaria de Rubí i les declaracions del director general de la policia, aquest dissabte a Catalunya Ràdio, defensant la llibertat de l'home que va atropellar i va deixar ferit greu un mosso han acabat de complicar les relacions entre el cos, els sindicats i la cúpula.

"Fins aquí hem arribat", diu Josep Miquel Milagros de la USPAC, que retreu a Pilar Rahola, Mosso de l'Any, que "no ha sortit a dir res en defensa del mosso atropellat". En el seu comunicat, la USPAC, critica "la manca de respecte pel col·lectiu" que va tenir divendres Trapero en no presentar-se a la reunió i l'interpel·len directament: "Comissari en cap, deixi de dir tonteries i doni la cara, sisplau!". Sobre les declaracions de Batlle a Catalunya Ràdio, el sindicat diu que la posada en llibertat del detingut "no és justificable" i alerten que faran servir "tots els mitjans per aclarir qui va donar l'ordre i per quin motiu".

"Volem explicacions i les volem ara. Utilitzarem tots els nostres recursos a esclarir aquestes informacions", diu en un comunicat el Sindicat dels Mossos d'Esquadra (SME), que de moment es manté al marge de la petició de cessament de Trapero i Batlle. 

Qui va decidir la posada en llibertat del detingut?

Segons els sindicats, i segons un whatsapp que circula entre els membres del cos, Trapero va trucar a les 3 de la matinada a l'instructor del cas perquè deixés en llibertat el detingut. El caporal instructor li va traspassar les diligències i va ser Josep Lluís Trapero qui va prendre la decisió de deixar-lo en llibertat. Prèviament el detingut havia demanat un habeas corpus, que el jutge va denegar. 

Els sindicats policials al·leguen que "és inèdit que el comissari en cap s'interessi per un detingut", i que hi "va intercedir de manera anòmala". Segons David José, del SPC, s'havien de fer proves com els tests d'alcohol i drogues, que la policia no va poder fer en quedar en llibertat l'acusat. "És un cosa inèdita, inèdita", remarca José, que assegura que Trapero el va deixar en llibertat "en contra del parer de l'instructor". 

Fonts de la direcció general de la policia desmenteixen aquesta versió. Expliquen a El Nacional que en cap moment Trapero es va fer càrrec de la instrucció, sinó  que "es va seguir la cadena de comandaments i es van fer les trucades" que calia. La direcció del cos assegura que no va ser una decisió de Trapero, sinó que va ser "un decisió dels comandaments". 

Qui és el detingut?

És un home sense antecedents nascut el 1977. Estava aturat dins el seu cotxe quan va veure arribar els policies de paisà. Fonts del Departament expliquen que es va espantar, va tancar per dins les portes amb el pestell de seguretat i va voler fugir. Els agents van disparar i no es va aturar. Més endavant, quan va trobar una patrulla dels Mossos els va explicar que l'estaven perseguint i tirotejant.

Els sindicats estan investigant qui és el detingut i si va tenir cap tracte de favor policial. "No ens quedarem amb els braços plegats fins que sapiguem qui és el detingut", assegura Jordi Costa, del CAT. "Hi hagut un tracte que no és l'habitual i no s'entén". Segons La direcció general de la policia, els fets van passar mentre buscaven un sospitós i se'l va deixar en llibertat "perquè no era la persona que buscaven". La direcció dels Mossos argumenta que el detingut "va donar les explicacions i se'l va deixar en llibertat amb criteris policials". 

Els fets van passar cap a les sis de la tarda de dijous, a l'avinguda Olimpíades de Rubí, quan dos agents de paisà van voler identificar l'home en el marc d'una investigació policial. L'individu va intentar fugir amb el cotxe i va atropellar un dels mossos, que va ser arrossegat uns metres damunt el capó del vehicle fins que va caure a terra i va resultar ferit de gravetat.

Petició innèdita

És la primera vegada que els Mossos d'Esquadra demanen el cessament del màxim comandament del cos. Fins ara les desavinences havien passat per peticions de dimissió del director general i del conseller, però mai del comissari en cap, ni en els moments més convulsos durant el mandat de Joan Saura com a conseller d'Interior. 

Va ser justament en aquest moment, el juliol del 2007, poc després de fer públiques les càmeres a la comissaria de les Corts i els primers processos contra els agents que havien estat gravats colpejant alguns detinguts que el cos es va mobilitzar. Per primer cop es va convocar una manifestació, en què van participar 4.000 agents amb una consigna clara: "Saura, dimissió!". Des d'aleshores els ànims estaven més calmats, sobretot després de l'entrada de Felip Puig a la conselleria, que va donar seguretat als agents amb la seva defensa aferrissada del cos. 

El circ

La frase que va utilitzar el comissari en cap, Josep Lluís Trapero, per no entrar a la reunió que tenia prevista divendres amb els agents de Rubí ha empipat alguns líders sindicats. "Jo no participaré en un circ com aquest", va dir Trapero des de dins mateix del cotxe quan va arribar davant la concentració. La USPAC en el seu comunicat retreu a Trapero algunes de les seves actuacions recents amb les fotografies del comissari en cap tocant la guitarra a la paella de casa Pilar Rahola aquest estiu a Cadaqués o a la festa dels Mossos d'Esquadra tocant, també, amb Manuel Fuentes. 

El cas

El mosso ferit greu, amb una lesió al cap, continua hospitalitzat. El sindicat SPC ja ha anunciat que es personarà en el cas com a acusació particular contra el conductor que va atropellar l'agent. Dilluns hi ha prevista una reunió amb l'advocat que els representarà, Josep M. Fuster Fabra i el company de l'agent ferit.