El metge Joan Rodés, catedràtic de Patologia Digestiva i un dels impulsors de la investigació mèdica a Catalunya, ha mort aquest dimarts a l'edat dels 78 anys. Rodés era considerat un dels hepatòlegs més prestigiosos del món. Va ser director general i director d'investigació de l'Hospital Clínic i va rebre nombrosos reconeixements, com la Creu de Sant Jordi, el Premi Nacional de Recerca i la Medalla d'Or de la Generalitat, per la seva investigació en l'àmbit de les malalties hepàtiques.

Llicenciat en medicina, l'any 1962 Rodés es va especialitzar en medicina interna i aparell digestiu. El 1967 es va doctorar en medicina i un any després va crear la Unitat d'Hepatologia de l'Hospital Clínic de Barcelona. Des d'aquell mateix any va ser catedràtic de medicina a la Universitat de Barcelona, de la qual va esdevenir professor emèrit l'any 2008 i la seva carrera professional va estar vinculada a l'Hospital Clínic i en va ser director general del 2003 al 2008.

En la seva etapa com a cap de la Unitat d'Hepatologia del Clínic i, posteriorment, del servei homònim creat el 1972, Rodés va implementar diferents mesures, com la creació de beques i ajuts, per tal que els professionals del Clínic poguessin dedicar-se a la recerca i formar-se en altres centres. Va situar el servei d'Hepatologia del Clínic a la primera línia mundial en el coneixement de les malalties del fetge i va ser clau en el foment de la recerca a l'Hospital Clínic i l'IDIBAPS i també en àmbits ministerials i internacionals.

Impulsor de la recerca a Catalunya

A principis dels 90, Rodés va considerar que per tenir una recerca d'excel·lència era apropiat agrupar-la sota un únic paraigua. Així, va néixer l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer, del qual en va ser director des de la creació, el 1996, fins al 2008. Va ser també fundador i director de la Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica.

Rodés va presidir el Consell Assessor del Ministeri de Sanitat, també va ser president de les Associacions Europea i Internacional per a l'estudi del fetge i és autor o coautor de més de 500 articles originals i 67 articles de revisió a les principals revistes mèdiques a nivell internacional. També va editar més de 70 llibres.