L'antic comandant de l'IRA i exviceprimer ministre d'Irlanda del Nord, Martin McGuinness, ha mort aquesta matinada als 66 anys després d'una llarga malaltia cardíaca, segons ha informat el partit per al qual militava, Sinn Féin.

"Amb profunda tristesa hem sabut de la mort del nostre amic i camarada Martin McGuinness, que ha mort aquesta matinada a Derry, Irlanda del Nord", ha indicat el comunicat.

L'actual president del Sinn Féin, Gerry Adams, ha indicat en el mateix comunicat que "al llarg de la seva vida ha mostrat una gran determinació, dignitat i humilitat, cosa que no va canviar durant la seva malaltia". També fa referència a la seva lluita per la pau, reconciliació i reunificació del país.

Aquest mes de gener, McGuinness va dimitir en el seu càrrec de viceprimer ministre d'Irlanda del Nord pel desacord amb la ministra principal i líder del Partit Democràtic Unionista (DUP), Arlene Foster, respecte a un controvertit programa energètic. Una setmana després, es van anunciar eleccions anticipades i el 4 de març el partit independentista de McGuinness, ara comandat per Michelle ONeill, va aconseguir un resultat històric en quedar-se a un sol escó del Partit Democràtic Unionista (DUP).

El que va ser viceprimer ministre d'Irlanda del Nord fins aquest gener, el 1998 va ser una peça clau en l'alto al foc que va permetre l'Acord de Divendres Sant amb el govern britànic i la pau definitiva després de tres dècades de conflicte i més de tres mil morts.

L'any 1997 va ser elegit diputat al Parlament del Regne Unit pel Sinn Féin i l'any 2007 es va convertir en el viceprimer ministre, càrrec que va ostentar durant una dècada.

Els seus inicis a l'organització es remunten a l'any 1972 quan era cap de l'IRA a la ciutat de Derry i es va reunir, juntament amb Gerry Adams i altres sis homes de l'organització, amb el ministre de l'Interior de llavors, William Whitelaw. D'aquesta manera, des de la seva joventut ja va participar en converses secretes per assolir la independència. Entre els anys 1973 i 1974 va estar a la presó perquè va admetre que pertanyia a l'IRA.

A partir de 1974, tot i que ell mantenia que pertanyia al braç polític de l'organització, la intel·ligència britànica el col·locava en el centre de les operacions terroristes.

Segons el diari The Independent, "la transformació gradual de l'IRA des de grup terrorista a moviment polític hauria estat impossible sense la figura de McGuinness. Gerry Adams era un estrateg polític, però McGuinness s'havia guanyat la confiança dels pistolers de l'IRA i el seguien". D'aquesta manera, ell representava una peça clau de cara a controlar els pistolers i assolir la pau des de les bases.

L'antic combatent, reconvertit a polític, era considerat un enemic de la Corona i va arribar a donar-se la mà i sopar amb la reina Isabel II a Belfast l'any 2012. També havia estat blanc de les sospites de la persona amb la qual va compartir govern fins al mes de gener, Arlene Foster. La ex primera ministra va reconèixer que havia sospitat que McGuinness havia intentat assassinar al seu pare, un reservista britànic.

El comunicat del Sinn Féin acomiadava al seu company aquesta matinada amb una frase en gaèlic: "que descansi en pau juntament amb els herois irlandesos".