El restaurant El Tastet del Reng de Balaguer (Noguera) s'ha proclamat guanyador de la tercera edició del concurs de la Tapa de l'any amb GastrimàrgiaEs tracta d'una terrina de carn amb salsa barbacoa, xili, crema de mango, mel, espècies i escorça de wasabi, entre d 'altres ingredients.

El segon premi ha estat per a La Notaria de Palamós (Baix Empordà), amb la tapa batejada com Berlina cruixent de calamar en la seva tinta, mentre que en tercer lloc ha quedat el restaurant Axarquia del Prat de Llobregat (Baix Llobregat), amb el seu Flamenquín de jarret farcit de crema de nyàmeres fumades, brie i alfàbrega.

A la final, celebrada avui a Sitges (Garraf) i conduïda pel xef Nandu Jubany i l'actor Quim Masferrer, han arribat les dotze tapes que van superar la semifinal del concurs, celebrada el passat 20 de març a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona.

En aquell moment hi competien les 43 propostes guanyadores de les rutes de tapes que Estrella Damm, que impulsa aquest concurs juntament amb el Gremi d'Hostaleria de Sitges, va organitzar a tot Catalunya entre els anys 2015 i 2016.

Cadascun dels dotze finalistes ha preparat la tapa en directe i l'ha presentat davant un jurat format per quatre professionals del sector, com són la restauradora Ada Parellada, el periodista gastronòmic Mikel López Iturriaga, la sommelier Meritxell Falgueras i Carles Tejedor, director gastronòmic de Oilmotion.

Els membres del jurat han valorat les tapes seguint criteris de presentació, gust i originalitat, i els autors han tingut ocasió d'explicar-los el procés d'elaboració que han seguit i els ingredients utilitzats.