L'Ajuntament de Barcelona es personarà en el cas de l'agressió al metro a una noia amb síndrome de down si s’obre una causa als jutjats per un delicte d’agressions contra la dona. De moment el cas està en mans de la Fiscalia de Delictes d'Odi i Discriminació.

El tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, ha recordat que aquest no és un cas aïllat i ha citat un estudi recent –d’octubre de 2016—de la Fundació Dincat Plena Inclusió, la Fundació Vicki Bernadet i la Universitat de Barcelona, en què 9 de cada 10 persones discapacitades que van ser entrevistades expliquen que han estat víctimes d’algun tipus d’agressió. “D'aquestes, les dones són les que estan en situació major de risc, sobretot de patir agressions sexuals”, ha explicat Asens, referint-se al mateix estudi.

Asens ha recordat que les persones amb discapacitat són un col•lectiu de risc durant tota la seva vida, i que la seva vulnerabilitat no se centra només en la infància. “També que per prevenir aquestes expressions d'intolerància, cal visibilitzar-les”, ha assegurat.

De la seva banda, la tinenta d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Laia Ortiz, ha explicat que des que es van conèixer els fets, i a través de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMD), l’Ajuntament es va posar en contacte amb la Fundació Aura, d’on és alumna aquesta noia, per traslladar-los el suport del consistori i interessar-se per ella. Ortiz ha explicat que des de l’IMD es treballa intensament perquè les agressions i vulneracions de drets de les persones amb discapacitat es denunciïn i es facin públiques “perquè no quedin impunes”. “Hem d’alçar la veu i no deixar passar ni una, que no dubtin mai a denunciar-hi i demanar empara a les institucions”, ha afegit Ortiz, recordant la Convenció Internacional de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides i el suport legal que pot oferir també l’IMD.

Ortiz ha anunciat també que a la propera Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports el Govern Municipal portarà una declaració institucional de rebuig a les agressions contra aquestes persones, tot subratllant que es tracta d’una vulneració dels seus drets fonamentals i que Barcelona es reconeix a ella mateixa com una ciutat inclusiva.